Nyitólap

Találatok: 1041-1120 | Összesen: 8215 találat 103 oldalon. előző következő
Köss szalagot a májusfára!
Programok, események 2021. Április 26.
Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is állítunk városi májusfát a Fő téren. Majális ugyanakkor nem lesz. A májusfa azonban így is összeköthet bennünket. Arra kérjük a kőszegi intézményeket és szervezeteket, egyesületeket, a Fő téri üzleteket, valamint az önkormányzati képviselő-testület tagjait, hogy hozzanak és kössenek egy-egy szalagot a városi májusfára! A szalagokat a kijárási korlátozások betartása mellett, előre egyeztetett időpontokban, a találkozások elkerülésével lehet majd felkötni április 30-án. A Városüzemeltető reggel bakra fekteti a fát, melyet este állítanak fel. Így szeretnénk búcsúzni az érettségire készülő középiskolásoktól is, akiktől ballagó osztályonként kérünk egy-egy szalagot a májusfára.

A kezdeményezéshez csatlakozni kívánó kőszegi egyesületeket, intézményeket, szervezeteket és üzleteket arra kérjük, küldjenek emailt a gelencser@koszeg.hu email címre, hogy egyeztethessük a részleteket!
Szent György-napi Bormustra eredmény
Hírek 2021. Április 23.
A Szövényi Áron vezette versenyen az alábbi borok és pincészetek emelkedtek ki a környékbeli gazdák termékei közül.
Szőlő Jövésnek Könyve – hagyomány online
Programok, események 2021. Április 23.
Kövesse nyomon a szőlőhajtások bejegyzését a kőszegi Szőlő Jövésnek Könyvébe Kőszeg Város Facebook oldalán! Élő közvetítésünket 2021. április 24-én, szombaton délelőtt 10 órától láthatják. Kőszeg egyedülálló hagyományt tudhat magáénak. A Szent György napjához kapcsolódó tradíció a bortermelő város jeles ünnepe. A hegymesterek e nap hajnalán évszázadok óta szőlőhajtásokat - régies szóval jövéseket- hoznak le a hegyről, hogy bemutassák őket a városbírónak. 1740 óta a hajtások évenkénti megörökítésére külön könyvet nyitottak: a Szőlő Jövésnek Könyvét.
A kőszegi Szőlő Jövésnek Könyve és hagyománya
Programok, események 2021. Április 21.
2021. május 1-től látható a Művelődési Központ fenti című roll up kiállítása a Jurisics Vár lovagtermében.
Szent György-napi Bormustra
Hírek 2021. Április 21.
Az idei évben a járványügyi előírások miatt nem került megrendezésre a Nemzetközi és a Vas Megyei Borverseny sem. Sajnos már tavaly is elmaradt a borok seregszemléje. Ezért az idei évben egy zártkörű, felnőttoktatás keretében megtartott kóstolásra hívta a Művelődési Központ a Kőszeg környéki bortermelő pincészeteket.
Kávészünet Dr. Miszlivetz Ferenc professzor úrral
Hírek 2021. Április 19.
Kőszegnek, a késő 19. századtól kezdve volt tanítóképzője, sőt egy esztendeig tanárképző főiskolája is. A középfokú intézményt 1959-ben áttelepítették Szombathelyre. Emberöltőnyi időt kellett várni, mire a kilencvenes évek közepére az Európa-Ház projekt bejáratódott és Kőszegen ismét megteremtődött a felsőfokú tanulmányok lehetősége. Ekkortól lehetett az energiákat inkább a kőszegi innovációkba fektetni.
Játék gyerekeknek, családoknak
Programok, események 2021. Április 16.
A Szőlő Jövésnek Könyve hagyomány ápolása és minél több emberrel való megismertetése céljából hirdet játékot 2021. április 25-én, vasárnap, a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház.
A nyitás első lépései
Hírek 2021. Április 15.
Csak lassan lehet haladni az iskolák nyitása esetében is. Az óvodák és az általános iskolák első négy évfolyama nyit ki április 19-én. Az általános iskolák felső tagozatai május 10-én nyitnak. /Magyarország Kormánya/
Ebösszeírás
Programok, események 2021. Április 14.
A Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal 2021. évben ebösszeírást végez! Az ebösszeírás 2021. április 30-ig tart. A 2021. évi ebösszeírás céljából kérem a Kőszeg Város közigazgatási területén tartott ebek tulajdonosait/tartóit, hogy az „Ebösszeíró adatlapot” legkésőbb 2021. április 30. napjáig az önkormányzathoz eljuttatni szíveskedjenek.
Lakossági tájékoztató
Hírek 2021. Április 10.
Összefoglaló tájékoztató a március 8-tól hatályos veszélyhelyzeti rendelkezésekről.
Tudomány a kocsmában - Föld, víz, tűz, lélek - Írókorzó Kodolányi Gyulával
Programok, események 2021. Április 6.
2021. április 19. hétfő 18.00 órakor az FTI-IASK Facebook és Zoom platformjain lesz látható a rendezvény.
Hírek 2021. Április 6.
1890-ben igazgatóváltás következik be, Vass Károly lesz az igazgató, és egyben a rajz tanítója is. Kétéves tevékenysége nem nélkülözi az utólagos kritikákat sem, bár nem tudható, hogy ezek az Ő személyének, munkájának, vagy a korabeli képzés egészének szóltak-e. Vass Károly 1892-ben a Marosvásárhelyi Fa- és fémipari iskolába távozik.
Kávészünet Neudl Mariannával, a Biotéka vezetőjével
Programok, események 2021. Április 6.
Az utóbbi időben hazánkban bővült a bioélelmiszerek kínálata. Érthető módon egyre gyakrabban láthatjuk, kóstolhatjuk azokat az egészséges életmóddal kapcsolatos különböző rendezvényeken és vásárolhatjuk őket a bioboltokban.
TOJÁSKERESŐ JÁTÉK HÚSVÉTHÉTFŐN A JURISICS VÁR KÖRNYÉKÉN
Programok, események 2021. Március 29.
A Jurisics Vár munkatársai Húsvéthétfőn kalandra hívják a gyerekeket és családokat. Húsvéthétfőn több száz kartontojást rejtünk el a vár körül ahova 10.00 és 16.00 óra között várjuk a kincskeresőket. Öt papírtojást kell megkeresni, amit a belső várkapuhoz kell hozni, amiért cserébe egy piros tojás jár. A kapott tojásokkal lehet még játszani (persze csak annak, aki nem akarja megenni…), pl. tojást dobálni, tojásba dobálni, tojást gurítani…etc. Kérjük, hogy gyerekenként egyszerre csak 5 kartontojást hozzanak be, hogy a többieknek is jusson! Természetesen többször is lehet fordulni! A játék során tartsák be a közegészségügyi előírásokat a maszk használatra és a távolságtartásra vonatkozóan!
A nagyhét és szokásai
Hírek 2021. Március 26.
A nagyhéten belül a Húsvéti Szent Háromnapon (liturgikus nevén: Sacrum Triduum Paschale), azaz nagycsütörtökön, nagypénteken és nagyszombaton emlékezik meg a kereszténység Jézus Krisztus kínszenvedéséről, kereszthaláláról és feltámadásáról.
Húsvéti szokások és hagyományok
Programok, események 2021. Március 26.
A húsvét a keresztény egyház egyik legfontosabb és legnagyobb ünnepe, ugyanakkor a tavasz eljövetelének köszöntése is. A húsvéti ünnep neve különböző nyelveken más és más. Közös eredete azonban a húsvét héber neve, a pészah. A szó kikerülést, elkerülést jelent. A húsvét és a hozzá kapcsolódó ünnepek a mozgó ünnepek közé tartoznak.
Munkaszolgálatos megemlékezés
Hírek 2021. Március 23.
Minden év március 24-én Kőszegen az egykor városunkban raboskodott és elhunyt több ezer munkaszolgálatosra emlékezünk. Idén ezt csupán online formában tehetjük meg. Az egykori táborok helyszínei az évtizedek során eltűntek, és lassan már semmi nem emlékeztetett a munkaszolgálatosok és kényszermunkások, többségükben zsidók tragédiájára. Emlékművüket 1985-ben Kőszeg Város Tanácsa, a Hazafias Népfront és a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége állíttatta. Az emlékhelyet és környékét a kőszegi táborok felszámolásának 75. évfordulóján a Honvédelmi Minisztérium, Kőszeg Város Önkormányzata és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége felújította. Az emlékhelytől rövid túrával felfedezhetők a szörnyű tettek helyszínei. Az itt elhelyezett táblák szövegét és képeit osztjuk meg Önökkel e fájó napon.
MŰTÁRGYMESÉK - időpont változás
Programok, események 2021. Március 22.
A Kőszegi Városi Múzeum és Könyvtár irodalmi alkotópályázatot hirdet 4 korosztályban mese, vers vagy elbeszélés megírására a múzeum gyűjteményének megadott műtárgyairól. A pályamű a múzeum gyűjteményében szereplő, megadott műtárgyról/műtárgyakról szóljon.
Aki megalapozta Gustav Klimt karrierjét – Kapcsolatrendszerek Bécsben 1900 körül
Programok, események 2021. Március 18.
2021. március 22. (hétfő) 18.00 órakor az eseményt online közvetítik az FTI-IASK Facebook-oldalán. Előadó: Sármány-Parsons Ilona (művészettörténész).
Hírek 2021. Március 15.
Szerkesztőségünk megpróbálja egybegyűjteni a város meghatározó civil szervezeteinek adószámát, és itt a honlapon megjelentetni, hogy az adóbevallások idején mindenki fel tudja ajánlani adója egy százalékát az általa támogatandó szervezetnek. Kérünk is egyben minden érintettet, hogy juttassák el címünkre adószámukat, melyet ingyenesen megjelentetünk. Természetesen ha valamely szervezet már nem jogosult kérem arról is tájékoztassanak minket.
Kitüntetések március 15-e alkalmából
Hírek 2021. Március 13.
Vas megye érdekében végzett kimagasló szakmai, hivatásbeli érdemek, eredmények és teljesítmények, a megye gazdasági, kulturális és társadalmi fejlődéséért végzett tevékenység elismeréséül - március 15-e alkalmából - a Vas Megyei Közgyűlés 11/2021. (III.04.) számú elnöki határozata alapján az alábbi személyek részesülnek kitüntetésben.
Nemzeti Ünnep
Programok, események 2021. Március 12.
Az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc kezdetének 173. évfordulójáról idén online formában emlékezünk meg. 2021. március 15-én 15.00 órától lesz nézhető egy youtube csatornán keresztül a Művészeti Szemle gálájára bejutottak produkciója és Básthy Béla polgármester ünnepi beszéde. 18.00 és 19.00 óra között pedig a Bersek József Általános Iskola előtti Bersek szobornál lesz mód koszorúzni, gyertyát gyújtani, távolságtartással. Kérjük az ünnep alkalmából helyezzék ki a nemzeti lobogót!
A KŐSZEGI HÍRES RAJZISKOLA LÉTREJÖTTE, MINT A TANONCISKOLA EGYIK ELŐDJE
Hírek 2021. Március 11.
Tihanyi Tibor írása.
A XVIII. század utolsó időszakában egyre jobban felismerik a rajz és az ipar, a szakmunka közti kapcsolatot. Elsősorban a mesteremberek rajzolási képességeit szeretnék fejleszteni. A szabadkézi- és a műszaki rajznak az iparoktatásban az ad különös jelentőséget, hogy az egyedüli „kommunikációs” lehetőség iparos és iparos, valamint iparos és a kiválasztott, kigondolt termék megrendelője között.
ÍGY VIGYÁZHATUNK SZERETTEINKRE AZ ÚJ KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY IDEJÉN
Hírek 2021. Március 10.
A csalók minden lehetőséget megragadnak és leginkább az idős emberekre fókuszálnak, akik egyedül élnek. Beszélgessünk rokonainkkal a veszélyekről!
A Fitt-Box versenyzői ismét kesztyűt ragadtak!
Hírek 2021. Március 9.
2021. március 6-án került megrendezésre Kókán a XII. Tóth Ákos Nemzetközi Emlékverseny, amelyre két kőszegi ökölvívó kapott meghívást.
Sikeres véradás!
Hírek 2021. Március 5.
A 2021. március 4-i véradáson 153 fő jelent meg. Fantasztikus rekord, mely bizonyítja a kőszegi emberek nagyságát! A képen Markovits Emőke 50-szeres véradó veszi át emléklapját Czirók Tamástól a Vöröskereszt szervezőjétől. Mindenkinek nagy köszönet!
Művészeti Szemle EREDMÉNYEK
Hírek 2021. Március 5.
Az idei Művészeti Szemle is máshogyan alakult, mint szokott. Az elmúlt három napban a zsűri csupán a produkciókról készült felvételeket tudta megnézni, értékelni. Nagyon hiányoztak a fellépő gyerekek, a közös izgulás, a csodás pillanatok. De még így is fantasztikus perceket éltünk meg. Ezúton mondunk köszönetet az összes gyereknek, tanárnak, felkészítőnek és a szülőknek, hogy ebben a helyzetben is meg tudtuk rendezni a szemlét. Gratulálunk az összes résztvevő gyermeknek. Az eredményeket itt olvashatják:
Nyitott kapuk a logopédiában
Programok, események 2021. Március 4.
A Magyar Logopédusok Szakmai Szövetsége a Logopédia Európai Napja alkalmából 2021. március 3. és 5. között háromnapos országos online konferenciát szervez a teleterápiás és digitális technológiák bemutatására. A konferencián a Dr. Nagy László Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményt Nagy Gabriella szakvizsgázott gyógypedagógus, logopédus mutatja be.
Szépen teljesítettek a Fitt-Boxos Ökölvívók Budapesten!
Hírek 2021. Március 3.
2021. február 24-től 27-ig került megrendezésre az Énekes István Ifjúsági Emlékverseny Budapesten. A Fitt-Box Egyesület versenyzői közül négyen mutathatták meg tudásukat a rangos hazai megmérettetésen.
A komplexitás csapdájában – Az ember, az oroszlán és a vírus
Programok, események 2021. Március 1.
A koronavírus járvány terjedése miatt a fenti című Tudomány a kocsmában előadás csak online közvetítés formájában lesz elérhető az FTI-iASK Facebook oldalán a jelzett időpontban.
NEGYEDSZÁZAD ÓTA JÁTSZANAK KŐSZEGI TENISZEZŐK AZ OSZTRÁK BAJNOKSÁGBAN
Hírek 2021. Február 27.
Kereken 25 éve szerepelnek kőszegi teniszezők Ausztriában, a burgenlandi csapatbajnokságban - ma már ez természetes, a kezdetekkor viszont óriási szenzáció volt.
Városi Véradás
Programok, események 2021. Február 25.
2021. március 4-én, csütörtökön, 10.00 és 18.00 óra között lesz véradás a várban. A fokozott védelmi intézkedések miatt a lovagterembe várjuk önzetlen embertársainkat. A járványhelyzetben még fontosabb, hogy a kórházak vérkészlete fel legyen töltve. Gyere a várba és légy Te is hős!
Iskolai tanítás nincs, versenyek és eredmények vannak a Jurisichban!
Hírek 2021. Február 24.
Megvan a KEBA (Közép-Európai Brókerképző Alap) verseny döntő! Döntőbe jutott a JMG Rosikadomi csapata! ( Gergácz Bálint, Becze Domonkos, Szafián Dorottya ) Március 4-én, lesz a döntő, online térben. A Bank/Code versenyen három csapat a főági regionális döntős helyen áll. A Nyugat-magyarországi régióban a 3., 4., és 5 helyen is a JMG egy-egy csapata foglal helyet! https://verseny.penziranytu.hu/eredmenyek. Felkészítő tanár: Kiss Zoltán.
Hírek 2021. Február 23.
Lőrincz Zoltán fenti című könyvének ismertetője jelent meg a Magyar Kurír katolikus hírportálon.
Kávészünet Somogyi Györgyné, Deli Katalin Natúrpark titkárral
Hírek 2021. Február 23.
Szombathelyi születésű, 1983-ban ment férjhez a hivatásos határőrhöz, így a romantikus Hétforráson kezdhették közös életüket. Sose hallotta, hogy „gyüttment” lenne, kezdettől fogva kőszeginek érzi magát. A mai napig elvarázsolja, amikor a Jurisics-térről nézi a Kálváriát, a tornyokat, templomokat, gyönyörködik a csodaszép belváros egységes szerkezetében.
A KOMMUNIZMUS ÁLDOZATAINAK EMLÉKNAPJA
Programok, események 2021. Február 19.
Kőszeg Város Önkormányzata 2021. február 25-én, csütörtökön, 16.00 órától online formában emlékezik meg a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjáról a város honlapján és facebook oldalán. Emlékező beszédet mond Rozmán László a Sárvári Tankerületi Központ vezetője.
A temető falán elhelyezett emléktáblánál az egészségbiztonsági előírások betartása mellett aznap 18.00 és 19.00 óra között lehet elhelyezni a virágokat, mécseseket.
„Miként legyünk honpolgárok? - Honpolgárság és felelősségérzet a bizonytalanság új világában”
Programok, események 2021. Február 19.
2021. február 22-26. között rendezi a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete az UNESCO MOST immár 3. Téli Iskoláját.
Az „iskolaváros” egyik intézménye, a Kőszegi Tanonciskola alapítása
Hírek 2021. Február 15.
Az alábbiakban Tihanyi Tibor címzetes főiskolai docens írását tesszük közzé. Köszönjük neki.
A szakoktatás, a tanoncoktatás kialakulását, fejlődését is jelentősen befolyásolta az 1868-ban életbe lépett, nagy jelentőségű Eötvös–féle népoktatási törvény. A tankötelezettséget előíró rendelet az egész „művelt nyugatot” is megelőzve, szigorításokat is előírva történelmi jelentőséggel bírt az oktatásügy történetében. Fotó: Unger Tamás/vaol.hu
Az Ipartestület épületének megújulása
Hírek 2021. Február 14.
A Kőszeg és Vidéke Vállalkozók Ipartestülete 4,99 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a „Közösségi funkciók ellátásához szükséges kis léptékű infrastrukturális és eszközfejlesztések” megnevezésű, TOP-7.1.1-16-H-017-2.2 kódszámú pályázati kiíráson a Széchenyi 2020 program keretében.
KŐSZEG VÉDEKEZIK – DE MŰKÖDIK!
Programok, események 2021. Február 1.
Kedves Kőszegi Polgárok! Az alábbiakban összefoglaló tájékoztató anyagot olvashatnak a városi intézmények működéséről a rendkívüli járványügyi rendelkezések idején. Alapszabály, hogy a városi intézmények teljes területén kötelező a maszkviselés, illetve az előírt távolságtartás.
Farsangfarka - FELHÍVÁS
Programok, események 2021. Február 1.
A Művelődési Központ felhívja Kőszeg polgárait, hogy a nemes civil kezdeményezést folytassák és jelmezben búcsúztassák a FARSANGOT! 2021. február 16-án, FARSANG FARKÁN, kérjük az üzleteket, munkahelyeket, hogy jelmezben dolgozzanak, ezáltal is hozzájárulva a farsangi hangulathoz. Kérjük a polgárokat, hogy díszítsék házaikat, lakókörnyezetüket és a maguk módján tegyék emlékezetessé e napot. Napközben végiglátogatjuk a LEGMÓKÁSABB MUNKAHELY kategóriára jelentkezőket, melyet külön díjazunk! Mivel rendezvényt a járványhelyzet miatt nem tarthatunk, szeretnénk azért a legjobb magánemberként beöltöző jelmezeseket is összegyűjteni egy fénykép albumba és megosztani a lakossággal a város honlapján és facebook oldalán. Ehhez 2021. február 15-én és 16-án 10.00 és 17.00 óra között a Jurisics Vár külső udvarán készítünk egy képet a jelmezesről, akit ajándékkal és forró itallal várunk. (Előzetes bejelentkezés szükséges a torlódás és a járványügyi előírások betartása érdekében.) A másik lehetőség, ha valaki lefényképezi magát egy FARSANGFARKA 2021. felirattal és beküldi 2021. február 15-én 16.00 óráig a jurisics@koszeg.hu email címre neve és telefonszáma megadása mellett.
Művészeti Szemle - FELHÍVÁS
Programok, események 2021. Január 28.
A Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház 2021-ben is megrendezi a hagyományos Művészeti Szemle döntőjét a kőszegi és városkörnyéki általános-, és középiskolai tanulók részére. A hagyományos, személyes találkozóval szemben a járványhelyzetre való tekintettel a bemutatók megvalósítására elektronikus formában kerül sor.
Kőszegi Várszínház – egy újabb Göttinger: „Manőver”
Programok, események 2021. Január 27.
A hét végén sikerült az éter hullámain megállapodnia a Kőszegi Várszínház idei tervezett prózai nagyszínpadi bemutatójáról Manőver címmel. A színház Göttinger Pált kérte fel egy újabb darab megírására. A tervezett ősbemutató témájául egy svéd halászfalu újságának főszerkesztő váltása áll, középpontban a kisváros sok pletykájával és titkával... A darab rendezője Horváth Illés lesz, aki a hat fős színészgárda kiválasztásánál a „régi kőszegiek” – Pogány Judit, Göttinger Pál -, mellett új arcokat is „kért” – Pálmai Anna, Tenki Dalma, Jenővári Miklós, Gémes Antos - a csapatba. A júniusi bemutatót természetesen még sok tényező befolyásolhatja, de a stáb összeállt és elkezdődhet a közös munka, egy újabb nagyszínpadi ősbemutató létrehozására és akkor SZÍNRE VISSZÜK A NYARAT!
Kávészünet Katona Szilveszter hegyi kerékpározóval
Hírek 2021. Január 25.
A Kőszegi Kerékpáros Egyesület alelnöke is a "Katonaszili". A sportág gyorsan meghonosodott Kőszegen is. Általa egy sor olyan fogalommal ismerkedett meg az a réteg, amelyik tekeri a pedált, melyek a csak gyalogosan közlekedőknek hangzanak idegenül és a jelentésüket sem mindenki ismeri.
Újra kesztyűt húztak versenyzőink!!
Programok, események 2021. Január 25.
2021. január 23-án immáron hatodik alkalommal került megrendezésre az Edzőküzdelmi Nap, amelyet ez alkalommal egyesületünk a Gladiátor Akadémia Alapítvánnyal közösen szervezett meg Győrben.
A salföldi pálos kolostor hangjai
Hírek 2021. Január 25.
Régóta csak az erdő hangjai veszik körbe, de több mint 500 év után újra gregorián énekek is betöltik a salföldi Pálos kolostorromot. És ezekbe most, az UNESCO „A Hang hete” januári eseményeihez kapcsolódva bárki belehallgathat, méghozzá a világ bármelyik pontjáról.
TÁJÉKOZTATÓ
Programok, események 2021. Január 20.
Az E-on hivatalos gallyazási vállalkozója 2021. 01.21. és 02.15. között gallyazást végez a kommunális hálózatai biztonsági övezetében.
Online a Magyar Kultúra Napján
Programok, események 2021. Január 20.
A Magyar Kultúra Napjáról online formában emlékezik meg a Művelődési Központ. Bakos György előadásában elhangzik az 1823. január 22-én Kölcsey Ferenc által befejezett Himnusz. Ezután Kőszeg Város Fúvószenekara előadásában Liszt: II. magyar rapszódiáját hallgathatjuk meg. Básthy Béla polgármester úr köszöntője után a Kőszegi Vonósok Kárpáti Sándor: Ilonka keringőjét játsszák, majd Révész József igazgató úr – a városi könyvtár és múzeum összevonásából létrejött új intézmény vezetője - mondja az ünnepi beszédet. Végezetül a Hajnalcsillag Néptáncegyüttes adja elő vasi táncok című koreográfiáját! A műsort szerkesztette és a felvételt készítette Bakos Zoltán. A felvétel a város facebook oldalán lesz megtekinthető 2021. január 22-én.
Hírek 2021. Január 18.
Az önkormányzati adóhatósághoz fizetendő adókat érintő 2021. évtől hatályos változásokról olvashatnak a bővítményben.
„Dallamok az ékszerdobozból” - Vonósnégyes koncert online a Magyar Kultúra Napján
Programok, események 2021. Január 18.
2021. január 22-re, a Magyar Kultúra Napjára tűztük ki a „Dallamok az ékszerdobozból”című, vonósnégyes által bemutatott zenei előadást,
melyet óvodás és általános iskolai alsó tagozatos gyerekeknek ajánlunk.
Ökumenikus imahét 2021. Kőszeg
Programok, események 2021. Január 15.
Maradjatok meg szeretetemben, és sok gyümölcsöt teremtek. (Jn 15, 5-9) . Az idei ökumenikus imahét keretében három alkalom lesz a személyes találkozásra: 2021. január 18. hétfő, Jézus szíve Plébániatemplom. Igét hirdet: Baranyayné Rohn Erzsébet evangélikus lelkész. 2021. január 20. szerda, evangélikus templom. Igét hirdet: Hurgoi Sándor templomigazgató, rk. iskolalelkész. 2021. január 22. péntek, Jézus szíve Plébániatemplom. Igét hirdet: Donatin Tamás református lelkipásztor. Az alkalmak 18 órakor kezdődnek a járványügyi előírások betartásával.
Schöpflin 80 - Zavaros vizeken kormányozva
Programok, események 2021. Január 14.
Schöpflin 80 - Zavaros vizeken kormányozva / Navigating Troubled Waters címmel jelent meg a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének (FTI-iASK) újabb könyve. Az angol nyelvű online könyvbemutatót 2021. január 20-án, szerdán 15.30-kor közvetítik az FTI-IASK FB-oldalán, www.facebook.com/iask.hungary.
Munkára készen!
Hírek 2021. Január 7.
Évindító munkaértekezleteket tartott a Városházán Básthy Béla polgármester és Dr. Zalán Gábor jegyző. Hétfőn a városi intézmény- és cégvezetőkkel, kedden pedig a Városháza osztályvezetőivel egyeztették a legfontosabb feladatokat. A tevékenységek sokfélék, de a cél közös: legjobb képességünk szerint, összehangoltan dolgozni Kőszeg város lakossága szolgálatában!
Művészeti Szemle
Programok, események 2021. Január 7.
A Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház 2021-ben is szeretné megrendezni a hagyományos Művészeti Szemle döntőjét a kőszegi és városkörnyéki általános-és középiskolai tanulók részére.
Kőszegi Várszínház 2020.
Programok, események 2021. Január 5.
A 2020-as év különleges helyzetbe hozta a Kőszegi Várszínházat. A pandémiás helyzet miatt már a tavaszi gyermekszínházi bérleteket sem tudtuk megtartani, és csak június 18-án tarthattuk az első színházi előadásunkat. Az első napon amikor nem kellett helyet kihagyni… Az utolsó megvalósított előadásunk pedig a Túlélő volt november 10-én, az utolsó még nyitva tartható napon…
Fejlesztés a könyvtárban
Hírek 2021. Január 5.
Tavasztól megújult udvar, „olvasókert” várja az olvasni vágyókat egy csodálatos, kellemes környezetben. A Chernel Kálmán Városi Könyvtár a zárt ajtók mögött, a kölcsönzésen kívül is aktívan tevékenykedett.
Egy TOP pályázat 4,5 millió Ft-nyi támogatásának köszönhetően megújult a könyvtárudvar. Bővebb információ a honlapjukon olvasható: http://www.koszeg-konyvtar.hu/node/1079
Polgármesteri interjú
Programok, események 2021. Január 5.
A folytatásban Básthy Béla polgármester úr Vas Népében megjelent évértékelő riportját osztjuk meg olvasóinkkal. A sikeres pályázatoknak köszönhetően kivitelezések és átadók kísérték végig a 2020-as évet, az újonnan bejelentett fejlesztések pedig már a Kőszeg 2028 program részei.
Jurisics Vár - Élmény vár
Hírek 2021. Január 5.
A Jurisics Vár animátorai a bezárt intézményben is készülnek 2021-es év kiemelt ünnepeire, amelyek alkalmából kézműves foglalkozásokkal is várják a látogatókat. Kreatív, sokszínű, különleges termékeket készíthetnek el a vendégek, amellyel még tartalmasabbá tehetik a várban töltött időt. Íme, egy kis ízelítő, hogy mit alkothatnak és vihetnek majd haza élményeikkel együtt. Reméljük, minél hamarabb találkozhatunk!
Kőszegen a szokott rendben zajlik a hulladékszállítás
Programok, események 2021. Január 1.
A 2021. év újdonsága lesz, hogy a szolgáltató idén már a zöldhulladékot is elszállítja, melynek pontos rendjéről hamarosan tájékoztatjuk a lakosságot.
A mellékelt képeken az STKH. 2021. évi szelektív hulladék gyűjtési naptára látható.
Rendezvénynaptár 2021.
Programok, események 2020. December 28.
A Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház az év végére összeállította a jövő évi rendezvények tervezetét a beérkezett javaslatok és elképzelések alapján. Természetesen további információkat is szívesen várnak a jurisics@koszeg.hu e-mail címre. A tervezetből megtudhatják mikor lesznek a nagyobb városi rendezvények. Sajnos a januári programok jó része várhatóan elmarad, és a későbbi események megvalósulása is nagyban függ a járványhelyzettől.
Programok, események 2020. December 22.
Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy a Központi Statisztikai Hivatal Kőszeg településen 2020. szeptember 15. és december 31. között hajtja végre a háztartások életkörülményeinek feltárására irányuló „Miből élünk?” című adatfelvétel harmadik hullámát. 2020. szeptember 15. - november 30. között van lehetőség a kérdőív interneten való kitöltésére, az október 2-tól induló terepmunka során fényképes igazolvánnyal rendelkező összeírók keresik fel a kijelölt címeket, akik közreműködésével november 30-ig interneten vagy december 31-ig személyes válaszadásra van mód. A válaszadás önkéntes.
Hírek 2020. December 21.
Ugyan a Covid-19 koronavírus már lassan ¾ éve teszi lehetetlenné a közös táncpróbákat, de a hagyományos országos táncversenyek közül jópárat online formában is meghirdettek a szervezők. Ezekre készített a BE-JÓ lányok közül Baranyai Katalin önszorgalommal otthon, a lakásban egy koreográfiát.
Kávészünet Dr. Fejérdy Tamás műemlékvédelmi szakmérnökkel
Hírek 2020. December 18.
Hat milliárd Ft érkezett az egyházi épületek rendbetételére
Az UNESCO Világörökség Bizottság egykori magyar elnöke a felújításokról
Hírek 2020. December 16.
A téli, hideg időjárás beköszöntével az utak nedvessé, csúszóssá válnak, olykor havas, hókásás útviszonyok, csökkent látótávolság, hótorlaszok, elzárt útszakaszok nehezítik a közlekedést. Ilyenkor jelentősen csökken a közlekedés biztonsága. A balesetek elkerülése érdekében a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a következő szabályok betartására hívja fel a lakosság figyelmét:
Hírek 2020. December 16.
Felhívjuk Olvasóink figyelmét, hogy a "Kapualja kölcsönzés" szolgáltatásunk december 23-tól január 4-ig szünetel! Ez időszak alatt kéréseiket nem tudjuk fogadni!

December 22-ig minden dokumentumból dupla mennyiség kölcsönözhető!

Kérjük, ennek ismeretében mielőbb jelezzék igényüket a 360-259 telefonszámon vagy a chernelkonyvtar@gmail.com e-mail címen, hogy december 22-én, kedden 15 óráig minden kérést teljesíthessünk!
Tourinform Iroda nyitvatartás
Hírek 2020. December 15.
Kedves Érdeklődők, Tisztelt lakosság!

A Tourinform iroda nyitva tartása a vírushelyzet miatt ideiglenesen szünetel.
Elérhetőség: Tel.:94/563-120, 20/665-49-77
koszeg@tourinform.hu

Megértésüket köszönjük!
Hírek 2020. December 15.
Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy Magyarország Kormánya 484/2020. (XI. 10.) és 569/2020. (XII. 9.) Korm. rendelete értelmében
a Chernel Kálmán Városi Könyvtár 2021. január 11-ig nem látogatható.
A kölcsönzési határidőket meghosszabbítjuk, késedelmi díjat nem fogunk felszámítani. Aktuális információkról és a járványügyi korlátozás idején igénybe vehető szolgáltatásról tájékozódjanak honlapunkon: www.koszeg-konyvtar.hu. Megértésüket köszönjük!

Lajos Tiborné
könyvtárigazgató
Hírek 2020. December 8.
Tisztelt Olvasóink! Ezúton értesítjük Önöket hogy 2020. december 8. és december 11. között a Dózsa György utca, annak felújítási munkálatai miatt, lezárásra került. Megértésüket és türelmüket köszönjük!
Kiss János altábornagy emlékére
Hírek 2020. December 8.
A mai napon van Kiss János altábornagy halálának 76. évfordulója. Kőszeg Város Önkormányzata minden évben megemlékezik a mártírhalált halt katonai vezetőre, aki a kőszegi temetőben nyugszik. Básthy Béla polgármester és a városi intézmények képviselői délelőtt megkoszorúzták sírboltját, emlékező szavakat Révész József múzeumigazgató mondott. Az alábbi életúttal emlékezzünk együtt Kiss János altábornagyra.
Hírek 2020. December 8.
A szőlő fitoplazmás betegsége, az aranyszínű sárgaság Grapevine flavescence dorée (FD)
Programok, események 2020. December 2.
Sajnos idén intézményünk (a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház) a járványhelyzet miatt nem tudta megszervezni a Mindenki Mikulását. Mégsem szerettük volna, hogy a kőszegi gyerekek ajándék nélkül maradjanak. Így az összes óvodásnak a mai napon eljuttattunk egy nagy csomag édességet és narancsot. Az intézmények vezetőit Básthy Béla polgármester köszöntötte. Az átadás a vár udvarán történt, betartva a járványügyi előírásokat. Nagyon köszönjük az ENGIE Magyarország Kft támogatását, és örülünk, hogy a Kft képviselője Prugberger János is részt tudott venni az ajándékok átadásán. Reméljük, és bízunk benne, hogy jövőre a megszokott módon ünnepelhetünk, és együtt várhatjuk a Mikulást!
Programok, események 2020. December 2.
Tisztelt Érdeklődők! A Magyar Televízió kulturális csatornája, az M5 ismét műsorra tűzi a 2000-ben az Írottkő Natúrparkról készült filmjét, melyet 2020. december 3-án 15.55 perckor és december 4-én 11.10 perckor sugároznak. A filmet Szabados Tamás készítette. Jó nosztalgiázást kívánunk!
Képes Könyv - Kőszeg KRAFT
Programok, események 2020. December 2.
Online könyvbemutatóra kerül sor 2020. december 7-én 16.00 órai kezdettel az Európa Házban, mely során bemutatásra kerül Prof. Dr. Miszlivecz Ferenc és Takács Laura KÉPES KÖNYV - Kőszeg Kraft című kötete. A bemutató után a BINDER TRIÓ koncertjére kerül sor. A program az FTI-iASK Facebook oldalán tekinthető meg.
Online Tudomány a kocsmában
Programok, események 2020. December 2.
A vírushelyzet miatt az FTI-iASK által szervezett Tudomány a kocsmában című előadássorozat következő része csak online formában tekinthető meg az intézet facebook oldalán 2020. december 14., 18.00 órai kezdettel. Előadó: Bokányi Péter irodalomtörténész, előadásának címe: Egy kőszegi cőger hétköznapjai – Ottlik Iskola a határon c. regényének tükrében. Későbbiekben az esemény szerkesztett verziója az intézet honlapján lesz megtekinthető.
Hírek 2020. December 2.
Tegnap, 2020. december 1-jén a Jurisics várban megtartott Városi Véradáson 105 fő jelent meg. Köszönjük minden segítőkész embernek, hogy karját nyújtotta ebben a "vérszegény" helyzetben! Büszkék lehetünk rájuk! Hajrá Kőszeg!
Menetrend változás
Hírek 2020. December 1.
Tisztelt Érdeklődők! Mellékletben olvashatják a Volánbusz új menetrendjét!
Hírek 2020. November 30.
A vírushelyzet ellenére az idei évben is elkészült a Jurisics téren a város Adventi Koszorúja, melyet Bakos György készített. 2020. november 29-én, Advent első vasárnapján a hatályos intézkedések betartása mellet Harangozó Vilmos esperes plébános áldotta meg a koszorút és gyújtotta meg rajta az első gyertyát.
Hírek 2020. November 30.
Modern-kortárs táncpedagógus Nívódíjjal tüntette ki Földesiné Németh Csilla táncpedagógus koreográfust, a Dance Jam Tánccsoport alapító vezetőjét kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréséül a Táncpedagógusok Országos Szövetsége a szervezet 30 éves jubileuma alkalmából. A hírt a szövetség honlapja és Facebook oldala tette közzé november 27-én.
Szeretettel gratulálunk!
Hírek 2020. November 30.
Az idei járvány helyzet miatti különleges adventben, - amikor a találkozási lehetőségek korlátozottak - az evangélikus gyülekezetben rendhagyó módon is szeretnék segíteni az ünnepre való lelki készülést.
A templomkertbe egy adventi imaösvényt készítettek a park fáira táblákat rögzítve, melyeken elhelyezett igék, gondolatok, képek és imádságok segíthetik az egyéni elcsendesedést és az ünnepre való készülést.
A tablók minden ádventi héten új tartalommal telnek majd meg, vagyis érdemes lesz minden héten végigjárni ezen az imaösvényen.
Erdészeti felhívás!
Hírek 2020. November 25.
A Szombathelyi Erdészeti Zrt. Szombathelyi Erdészete a mai napon a Kőszeg 30 B erdőrészletben, az éves erdőgazdálkodási tervében szereplő, az Erdészeti Hatóság által engedélyezett fakitermelésbe kezdett.