Nyitólap

Találatok: 1-80 | Összesen: 7234 találat 91 oldalon. előző következő
Kávészünet Kiss Zoltán tanár úrral
Hírek 2021. Június 18.
Büszke tősgyökeres kőszegi családjára, pedagógus szüleire, no meg a két fiára. Bálint építőmérnök, Ádám pedig informatikusként dolgozó gépészmérnök. A pályán elért minden sikerét feleségének köszöni. Kiss Zoltán gimnáziumi tanár hatalmas elismerésben részesült május 20-án, ugyanis a Magyar Nemzeti Bank Pénziránytű Alapítványának Arany Iránytű Díját vehette át a pénzügyi ismeretek oktatásában elért kiváló munkájáért.
12. BOZSOKI KALAPOS NAPOK
Programok, események 2021. Június 18.
2021. június 19-20-án lesznek a hagyományos programok Bozsokon. Megjelenés kalapban!
Kőszegi Kézműves Vásár és Zenés Esték
Programok, események 2021. Június 18.
2021. június 25-27. között (péntek-vasárnap) lesz vásár és zene a Fő téren.
Göttinger Pál: Manőver
Programok, események 2021. Június 18.
Játszódik Svédországban, napjainkban, a Trombon című kisvárosi napilap szerkesztőségében.
A Kőszegi Várszínház ősbemutatója 2021. Július 1-jén látható! További előadások július 2-3. (esőnap július 4.)

Kaspernek, a Trombon nevű svéd kisvárosi újság főszerkesztő-helyettesének ideje lenne észhez térnie. Valaha ígéretes és tehetséges újságíró volt, de negyvenegynéhány évesen azt érzi, kicsúszik az élete a keze közül. A felesége hozzá sem ér, a kisvárosi élet nem hozza lázba, az újságja teljesen érdektelen, így a munkája is gépies. Ő maga pedig keserű, mogorva, fásult, lusta és zugevő. Ráadásul, amikor az újság főszerkesztője egy vitorlásversenyen eltűnik, a tulajdonos nem őt nevezi ki a helyére, hanem egy vadóc, lehengerlő ifjú titánt küld a feje fölé a fővárosból – aki minden egyes nap a régi önmagára emlékezteti.
Kaspernek tehát egyetlen nagy manőverrel kéne visszatalálnia a régi énjéhez, helyrehoznia az önbecsülését, a karrierjét, a házasságát – és nincs mese, az új főnökével is sürgősen meg kell találnia a hangot, mert az idilli városka fölött sötét felhők gyülekeznek, egy sosem látott összeesküvés körvonalai kezdenek kibontakozni, amely maholnap az életüket fenyegeti…

A Kőszegi Várszínház ősbemutatóját Göttinger Pál írta, és nagyszerű szereposztás adja elő – Horváth Illés rendezésében.
Szereplők:
Sigrdi néni, pulóverminta-rovatvezető: Soltész Bözse
Kasper, főszerkesztő-helyettes: Gémes Antos
Thea, helyszíni tudósító: Pálmai Anna
Sigurd, főszerkesztő: Jenővári Miklós
Astrid, gyakornok: Tenki Dalma
Gustav Andersson, hajóskapitány: Göttinger Pál

Díszlet: Vereckei Rita
Jelmez: Miovác Márton, Gálvölgyi Anett
Zene: Zságer-Varga Ákos
Kellék: Kósi Gábor
Ügyelő: Szűcs István
Fény: Kehi Richárd
Hang: Bakos Zoltán
Öltöztető: Szőke Julika
Rendezőasszisztens: Jurina Beáta
Rendező: Horváth Illés
Cőgerek Napja
Programok, események 2021. Június 17.
Kőszeg Város Önkormányzata és a volt kőszegi cőgerek Magyar Királyi Hunyadi Mátyás Honvéd Középiskolai Nevelőintézet Baráti Köre tisztelettel meghívja Önt a szervezett koszorúzásra és kitüntetési ünnepségre 2021. június 19. (szombat) 12:00 órakor a Dr. Nagy László EGYMI területén lévő hősi emlékműnél, majd a Hunyadi Mátyás szobornál. Közreműködik: Kőszeg Város Koncert Fúvószenekara. Beszédet mond: Somogyvári Géza – egykori növendék. A kitüntetést átadja: Básthy Béla – Kőszeg város polgármestere. Moderál: Metz Rezső – egykori növendék.
„A pillanatok varázsában”
Programok, események 2021. Június 17.
2021. június 26-án, szombaton, 17 órakor a KVMK Chernel Kálmán Városi Könyvtár előadótermében lesz a fenti címmel BŐSZE ÉVA születésnapi könyvbemutatója. A műsort vezeti: T. Molnár Zsuzsanna író, szerkesztő. Hangszeren közreműködik: Csuka Ivett.
Emlékhelyek Napja
Programok, események 2021. Június 17.
Az Emlékhelyek Napja alkalmából 2021. június 20-án egész nap ingyenes kézműves foglalkozás várja a gyerekeket, illetve ezen a napon a belépőjegy mellé ingyenesen adjuk az audio guide-ot. A szolgáltatás igénybevételéhez belépőjegy megváltása, vagy Várkártya megléte szükséges. 18 év felettieknek a belépés védettségi igazolványhoz kötött!
Hírek 2021. Június 14.
A kétnyelvű oltási igazolások kiállítása tárgyában kapott állásfoglalás olvasható a bővítményben.
Válaszfalak
Programok, események 2021. Június 12.
Minden jegy elkelt!!! Bess Wohl műve 2021. Június 19-én a Kőszegi Várszínházban. szereplők: Kern András, Hernádi Judit, Pataki Ferenc, Nagy Dániel Viktor, Grisnik Petra, Rohonyi Barnabás, Peremartoni Krisztina.
Triatlon Mix-váltó Országos Bajnokság és Utánpótlás Ranglistaverseny
Hírek 2021. Június 12.
Lengyeltótiban 2021. június 05-06-án szerepelt a Kőszegi Triatlon Klub csapata.
Múzeumok Éjszakája
Programok, események 2021. Június 11.
2021. június 26-án ismét a Múzeumok Éjszakája. Kőszegen az Arany Egyszarvú Patika és a Tábornokház-Hősök tornya kiállítóhelyekhez csatlakozik a Chernel Kálmán Városi Könyvtár, a MNL Vas Megyei Levéltár Kőszegi Fióklevéltára és a Postamúzeum is.
Európai Régészeti Napok - Különleges helyek
Programok, események 2021. Június 11.
2021. június 19-én B. Benkhard Lilla régész "A kőszegi Zwinger" című előadása tekinthető meg, melyben a védművet a legújabb kutatások tükrében tárgyalja. Az előadás online valósul meg, melyen ingyenes a részvétel, de előzetes regisztrációhoz kötött.
GÓLYAGYŰRŰZÉS A CHERNEL-KERTBEN
Programok, események 2021. Június 8.
Szerdán délután ornitológiai jelölőgyűrűt kapnak a mentőközpontban nevelkedő fiatal fehér gólyák. Szeretettel várnak minden érdeklődőt!
A FABATKÁK KERTJE
Programok, események 2021. Június 5.
Horgas Béla meséjéből készült a A Kőszegi Várszínház és Mesebolt Bábszínház közös bemutatója, mely a lovagteremben lesz látható 2021. Június 7-én és 8-án 10.00 és 13.30 órától.
Angelica kamarakoncert a Szent Jakab templomban
Programok, események 2021. Június 4.
Nyolcan nyolc szólamban. Az Angelica Leánykar gimnazista tagjai kirándulással ünneplik a sikeres tanévzárást. A 11-12. ének-zene fakultációs osztály június 5-én a kórus második otthonába, Kőszegre látogat. Természetesen a nap nem telhet éneklés nélkül, a nyolctagú kamarakórus Gráf Zsuzsanna vezetésével 13.00-kor rövid koncerttel szeretne kedveskedni a kőszegieknek a Szent Jakab Plébániatemplomban. A csapat egy nem mindennapi darabot is repertoárjára tűzött: nyolcan éneklik majd Gustav Holst kétkórusos, nyolcszólamú Ave Mariáját. A koncerten közreműködik Tóka Ágoston orgonaművész. Szombat délelőtt a Kossuth Rádió Országjáró című magazinja Kőszegről jelentkezik, a műsorban 11.45 körül Gráf Zsuzsannával beszélgetnek és a nyolc hang is megszólal.
Maggi és Lillemor - Mamu alatt izzik a parázs
Programok, események 2021. Június 4.
2021. Június 17. (esőnap: Június 18.), 20.30-tól a Kőszegi Várszínházban. Az előadás a legmeghatóbb és legmulatságosabb komédia, amit két nyolcvanéves norvég néniről valaha írtak. A két csodálatos főszerepet mintha Mertz Tiborra és Bezerédi Zoltánra írták volna.
HOTEL MENTHOL (...ÉJI ÁLOM!)
Programok, események 2021. Június 4.
Fenyő Miklós és Novai Gábor musicalje 2021. Június 12-én, szombaton, (esőnap: Esőnap: június 13.), 20.30-tól a Kőszegi Várszínházban.
Triatlon Klubcsapat Országos Bajnokság és Utánpótlás Ranglistaverseny
Hírek 2021. Június 3.
Tiszaújvárosban 2021. május 29-30-án zajlott a verseny. Az UP2 lánycsapat ezüstérmes az UP1 fiúcsapatunk bronzérmes lett az Országos Bajnokságon, Hóbor Zalán ezüstérmes az Ifjúsági fiú ranglistaversenyen, Pillisz Réka ezüstérmes a Felnőtt női 1-es korcsoportban.
Országos online tanulmányi sikerek a Bersek iskolában
Hírek 2021. Június 3.
A Bersek iskola diákjai évek óta vesznek részt online egy-, vagy többfordulós tanulmányi levelezős versenyeken. Az idei tanévben is kiemelkedő országos sikerek születtek még a 2 hónapos online oktatás ellenére is.
Nők a diplomáciában – Kihívások és válaszok
Programok, események 2021. Június 3.
Előadó: Bogyay Katalin (Magyarország 15. ENSZ nagykövete, az UNESCO 36. Közgyűlésének elnöke). Időpont: 2021. június 07. hétfő 18.00 óra (CET). Helyszín: Az FTI-iASK Facebook és Zoom platformjain. Előzetes regisztrációt követően személyes zoom-linket küldünk az előadást követő beszélgetésre. Regisztráció: info@iask.hu. Regisztrációs határidő: 2021. június 07. hétfő 12.00 óra.
Érdekel egy játszma a JÁTSSZ-MA-ban?
Hírek 2021. Május 31.
Akkor játssz ma! Szórakozásra és egy kis kikapcsolódásra mindenkinek szüksége van osztálytársakkal, barátokkal, családdal egyaránt. A lehetőségek száma azonban csökkenő tendenciát mutat számos vas megyei kis, és nagyvárosban is. Így vélekedik erről a kőszegi Varga család is, akiknek mondhatni egyik legkedveltebb szabadidős elfoglaltsága –főleg a szürke, esős őszi napokon, egy forró ital mellett – a társasjáték és azok gyűjtése.
TáncKépek
Programok, események 2021. Május 30.
Táncművészet a kortárs fotográfiában alcímmel nyílik kiállítás a Jurisics Vár lovagtermében 2021. június 5-én, szombaton, 17.00 órakor. A megjelenteket köszönti Tardy-Molnár Anna a MANK ügyvezető igazgatója és Pócza Zoltán a Kőszegi Várszínház igazgatója. A kiállítást bemutatja: Eifert János fotóművész, a kiállítás kurátora. Közreműködik a Dance Jam.
Könyvtári nyitva tartás
Hírek 2021. Május 28.
2021. június 1-től augusztus 31-ig az alábbiak szerint tart nyitva.
MIÉNK ITT A RÉT!
Programok, események 2021. Május 27.
2021. június 4-én, pénteken, a kőszegi Alsó-réten immár 14. alkalommal rendezi meg az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága az Írottkő Natúrparkért Egyesülettel közösen a nagy sikerű, 2018-ban „AZ ÉV ÖKOTURISZTIKAI ÉLMÉNYE” címmel díjazott programot. A rendezvény idén a megszokott helyszínen, a kőszegi Alsó-réten a Kromberg-Schubert Kft. mögött lesz.
ZENEISKOLAI BEIRATKOZÁS
Hírek 2021. Május 27.
A Budaker Gusztáv Alapfokú Művészeti Iskola szeretettel vár minden olyan kőszegi és Kőszeg környéki gyermeket és fiatalt, aki hangszeren szeretne tanulni. Az új növendékeknek, furulya, fuvola, klarinét, szaxofon, trombita, harsona, kürt, tuba, ütő, hegedű, gordonka, zongora és gitár tanszakokra van lehetőségük jelentkezni. A beiratkozás időpontja: június 14-15-e 14 és 17 óra között. A beiratkozás helyszíne: Chernel utca 12. További információk: www.koszegizeneiskola.hu.
Hősök napja
Programok, események 2021. Május 27.
2021. május 30-án, vasárnap, 17.00 órakor lesz megemlékezés és koszorúzás a Hősök Tornya alatt. Beszédet mond: Weidl Márk a Kőszegi Ostromnapok Egyesület tagja a Jurisics Bandérium kapitánya. Szeretettel várunk minden érdeklődőt!
Országjáró
Programok, események 2021. Május 26.
A Kossuth Rádió fenti című műsora élőben jelentkezik 2021. június 5-én a Jurisics térről. Az egész napos műsorfolyamban Kőszeg történelméről, trianoni békediktátum hatásairól, turisztikai kínálatáról is szó esik. A Nemzeti Művelődési Intézet gasztrobusza is bemutatót tart.
„Grand Opening – Összefogás”: az első élő kulturális találkozás hétvégéje!
Programok, események 2021. Május 26.
2021. Június 5-én, szombaton, 19.00 órától a Jurisics vár udvarán ingyenes hangverseny a Savaria Szimfonikus Zenekar előadásában.
Városi gyereknap
Programok, események 2021. Május 25.
Bora Levente: Janka ágya címmel lesz a Városi gyereknap alkalmából ingyenes előadás 2021. Május 30-án, vasárnap, 15.00-tól a Jurisics vár udvarán (vagy lovagtermében). Előadja a Soltis Lajos Színház.
Nemzeti Összetartozás Napi megemlékezés
Programok, események 2021. Május 25.
2021. Június 4-én, pénteken,19.00 órától Jurisics vár lovagtermében kerül megrendezésre a program. Közreműködnek: Kőszegi Vonósok, Prikazovics Ferenc, Horváth Nóra, Czirók Tamás. A megjelenteket köszönti Szövényi Zsolt - nyugállományú minisztériumi főosztályvezető.
Hörmann Mihály halálának 400. évfordulója
Programok, események 2021. Május 25.
1621. május 27-én végezték ki a kőszegi vár várnagyát, melyre emlékezve csendes koszorúzás és emlékező futás-túra lesz 2021. május 27-én, csütörtökön, 13.00 órától. Indulási pont a Várparkban található Hörmann emlék kő.
Hírek 2021. Május 21.
Kedves Olvasóink! További intézkedésig az alábbi nyitvatartással várjuk Önöket: védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára: kedd, csütörtök, péntek: 10:00-15:00. Védettségi igazolvánnyal nem rendelkezők számára: szerda, „Kapualja” kölcsönzés előzetes időpont egyeztetéssel: 94/360-259.
2021 Európai Triatlon Junior Kupa, Caorle (IT)
Hírek 2021. Május 21.
2021. május 15-16. között rendezték a verseny a gyönyörű olasz tengerparti városban. Hóbor Zalán bejutott az „A” döntőbe, ahol 23.lett első Junior Európa Kupa versenyén még ifjúsági korosztályos versenyzőként.
Legyél Te is rendőr!
Hírek 2021. Május 20.
Az Országos Rendőr Főkapitányság és a megyei, városi kapitányságok várják a jelentkezőket, a képzés iránt érdeklődőket.
Kávészünet Szövényi Áron borásszal
Hírek 2021. Május 20.
A kőszegi borok kitörési pontja, a fajtákat nézve a blauburger lehet.
Nagyapja, Szövényi István muzeológus Kőszeg város köztiszteletben álló díszpolgára keltette újra életre a Szőlőjövésnek könyvébe történő hajtás bejegyzést. Követhette volna édesapját, Istvánt és választhatta volna az építész szakmát, de a kémia és biológia szeretete miatt jobban vonzotta nagybátyja, Szövényi Ernő hivatása.
Döbrősy József iskolaigazgató 1929-2021
Hírek 2021. Május 20.
A 92. születésnapját még szerető családja körében tölthette. A múlt évezred utolsó századának tanító egyénisége, a Gárdonyi-féle Lámpás lángja április végén ellobbant.
Pünkösd a Jurisics Várban - családoknak
Programok, események 2021. Május 17.
Játékra hívunk benneteket 2021. május 23-án (vasárnap), hogy megválaszthassuk a Jurisics Vár Pünkösdi királyát és királynőjét!
Látogass el hozzánk a Jurisics Várba, ahol várkártyáddal akár ingyenesen is részt vehetsz a programon.
Pünkösdi próba a kőszegi múzeumokban
Programok, események 2021. Május 17.
Találd meg a pünkösdi rózsákat (2021. május 22-én, szombaton) a kiállítóhelyeinken és légy TE a pünkösdi király/lány! A Tábornokház-Hősök tornya, Arany Egyszarvú Patika és a Várkiállítás tereiben elrejtettünk egy-egy rózsát. Fejtsd meg a nyomkereső rejtvényt, találd meg a rózsákat, kérj pecsétet a múzeum munkatársaitól! Ha megszerezted mindhárom pecsétet, tiéd a korona! A rejtvénylapot és a pecsétet kérd a pénztárakban illetve a várban a kiállításban. A JÁTÉKBAN VALÓ RÉSZVÉTEL FELTÉTELE A MÚZEUMI BELÉPŐK MEGVÁSÁRLÁSA!
Kilenc helyszínen folytatódik az út- és parkolófelújítási program
Hírek 2021. Május 13.
A Kormány 2,8 milliárd forintos támogatásával újul meg Kőszeg úthálózatának és parkolóinak jelentős része. Az elkövetkező két hétben kilenc helyszínen zajlanak a felújítások, melyek átmenetileg korlátozhatják a városban megszokott közlekedési lehetőségeket. A munkálatok idején megértésüket, türelmüket és együttmüködésüket kérjük. Építsük együtt Kőszeget!
Az alternatív közgazdaságtan az emberközpontúság alapján
Programok, események 2021. Május 13.
A Tudomány a kocsmában sorozat következő online előadása lesz 2021. május 17-én, hétfőn,18.00 órakor az FTI-iASK Facebook és Zoom platformjain. Előadó: Baritz Sarolta Laura (domonkos nővér, közgazdász, Sapientia Egyetem, Corvinus Egyetem).
Emlékezzünk a kőszegi zsidó közösségre, városunk egykori polgáraira!
Hírek 2021. Május 11.
1944. május 11-én zárták gettóba a kőszegi és a környékbeli zsidóságot. A báró Schey Fülöp (ma Zrínyi utca) u. 8. szám alatti házban 103 szabadságától megfosztott polgárt tartottak rabságban. Innen hurcolták másokkal együtt Bass Rezsőt és feleségét először Szombathelyre, majd marhavagonokban Auschwitzba, ahol többségük mártírhalált szenvedett.
Pincenyitogató 2021
Programok, események 2021. Május 11.
A korábban megszokott Kőszeghegyaljai Nyitott Pince Nap helyett a fenti cím alatt várják a kőszegi pincészetek látogatóikat Pünkösdkor.
TISZTELET A HŐSÖKNEK – köszönet a kőszegi mentőknek a Mentők Napján
Hírek 2021. Május 10.
A szolgálat születésnapján Básthy Béla a város támogatásáról értesítette a kőszegi mentőállomás vezetőjét, Gadó Gábort. A polgármesteri keretből 100.000, a COVID-számlára érkezett adományokból pedig 200.000 forinttal járul hozzá Kőszeg egy új multifunkcionális betegőrző készülék beszerzéséhez.
Kőszegről indult a Madarak és fák Napja Magyarországon.
Hírek 2021. Május 9.
Chernel István ornitológus városunkban szervezte meg először 1902-ben a Föld napjának testvérünnepét, hogy erősítse a fiatalok természetszeretetét, a természetvédelem iránti elkötelezettségét.
Hírek 2021. Május 6.
A VONATKOZÓ TÖRVÉNYEK ÉRTELMÉBEN VESZÉLYHELYZET IDEJÉN A KÉPVISELŐ-TESTÜLET NEM ÜLÉSEZIK. A VÁROS FOLYAMATOS MŰKÖDÉSÉNEK ÉS FEJLŐDÉSÉNEK ÉRDEKÉBEN BÁSTHY BÉLA POLGÁRMESTER ÁPRILIS HÓNAPBAN AZ ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐK VÉLEMÉNYÉT ÍRÁSBAN KIKÉRVE AZ ALÁBBI DÖNTÉSEKET HOZTA.
Karantén alatt készült
Programok, események 2021. Május 6.
2021. május 14-én, pénteken, 17.00 órakor a Jurisics Vár földszintjén nyitja meg Básthy Béla polgármester a fenti című kiállítást.
Pettson és Findusz
Programok, események 2021. Május 4.
A 2020-ban megváltott gyermekszínházi bérletek érvényesek Sven Nordquist művének megtekintésére 2021. május 17-én és május 18-án 10.00 és 13.30-tól órától.
“Végy karjaidra idő…”
Programok, események 2021. Május 4.
A fenti címmel a Déryné Program támogatásával 2021. május 16-án, vasárnap,19.00-tól a Jurisics vár lovagtermében lesz előadás Sinka István művei alapján. Előadja: Horányi László.
Hírek 2021. Május 4.
UP, Serdülő, Gyermek és Sprint Duatlon Országos Bajnokság volt Balatonbogláron 2021. április 24-25-én, melyen a Kőszegi Triatlon Klub tagjai is eredményesen szerepeltek.
Hírek 2021. Május 3.
Tájékoztatjuk kedves látogatóinkat, hogy a 194/2021. (IV.26.) Korm. rendelet szerint a Kőszegi Városi Múzeum és Könyvtárban a járványügyi védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldását a következőképpen tervezzük megvalósítani:
Jurisics vár NYITVA!
Programok, események 2021. Május 3.
Május 1-jén újra kinyitott a Jurisics vár. Nyitva tartás: keddtől vasárnapig 10-17 óra között. Látogatás védettségi igazolvánnyal!
Útfelújítások
Programok, események 2021. Május 2.
Húsvét után a város több pontján is elindulnak, felgyorsulnak a Magyar Kormány 2,8 milliárd forintos támogatásából megvalósuló Kőszegi Út- és Parkolófelújítási Program munkálatai. A beruházások miatt hosszabb rövidebb ideig forgalomkorlátozások lesznek az egyes helyszíneken, melyekről oldalunkon folyamatosan hírt adunk. A húsvétot követő héten az alábbi helyszíneken számolhatunk a munkagépek jelenlétével.
A kőszegi Szőlő Jövésnek Könyve és hagyománya
Hírek 2021. Április 30.
A fenti című roll up kiállítás 2021. május 1-jétől a Jurisics Vár lovagtermében látható.
Köss szalagot a májusfára!
Programok, események 2021. Április 26.
Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is állítunk városi májusfát a Fő téren. Majális ugyanakkor nem lesz. A májusfa azonban így is összeköthet bennünket. Arra kérjük a kőszegi intézményeket és szervezeteket, egyesületeket, a Fő téri üzleteket, valamint az önkormányzati képviselő-testület tagjait, hogy hozzanak és kössenek egy-egy szalagot a városi májusfára! A szalagokat a kijárási korlátozások betartása mellett, előre egyeztetett időpontokban, a találkozások elkerülésével lehet majd felkötni április 30-án. A Városüzemeltető reggel bakra fekteti a fát, melyet este állítanak fel. Így szeretnénk búcsúzni az érettségire készülő középiskolásoktól is, akiktől ballagó osztályonként kérünk egy-egy szalagot a májusfára.

A kezdeményezéshez csatlakozni kívánó kőszegi egyesületeket, intézményeket, szervezeteket és üzleteket arra kérjük, küldjenek emailt a gelencser@koszeg.hu email címre, hogy egyeztethessük a részleteket!
Szent György-napi Bormustra eredmény
Hírek 2021. Április 23.
A Szövényi Áron vezette versenyen az alábbi borok és pincészetek emelkedtek ki a környékbeli gazdák termékei közül.
Szőlő Jövésnek Könyve – hagyomány online
Programok, események 2021. Április 23.
Kövesse nyomon a szőlőhajtások bejegyzését a kőszegi Szőlő Jövésnek Könyvébe Kőszeg Város Facebook oldalán! Élő közvetítésünket 2021. április 24-én, szombaton délelőtt 10 órától láthatják. Kőszeg egyedülálló hagyományt tudhat magáénak. A Szent György napjához kapcsolódó tradíció a bortermelő város jeles ünnepe. A hegymesterek e nap hajnalán évszázadok óta szőlőhajtásokat - régies szóval jövéseket- hoznak le a hegyről, hogy bemutassák őket a városbírónak. 1740 óta a hajtások évenkénti megörökítésére külön könyvet nyitottak: a Szőlő Jövésnek Könyvét.
A kőszegi Szőlő Jövésnek Könyve és hagyománya
Programok, események 2021. Április 21.
2021. május 1-től látható a Művelődési Központ fenti című roll up kiállítása a Jurisics Vár lovagtermében.
Szent György-napi Bormustra
Hírek 2021. Április 21.
Az idei évben a járványügyi előírások miatt nem került megrendezésre a Nemzetközi és a Vas Megyei Borverseny sem. Sajnos már tavaly is elmaradt a borok seregszemléje. Ezért az idei évben egy zártkörű, felnőttoktatás keretében megtartott kóstolásra hívta a Művelődési Központ a Kőszeg környéki bortermelő pincészeteket.
Kávészünet Dr. Miszlivetz Ferenc professzor úrral
Hírek 2021. Április 19.
Kőszegnek, a késő 19. századtól kezdve volt tanítóképzője, sőt egy esztendeig tanárképző főiskolája is. A középfokú intézményt 1959-ben áttelepítették Szombathelyre. Emberöltőnyi időt kellett várni, mire a kilencvenes évek közepére az Európa-Ház projekt bejáratódott és Kőszegen ismét megteremtődött a felsőfokú tanulmányok lehetősége. Ekkortól lehetett az energiákat inkább a kőszegi innovációkba fektetni.
Játék gyerekeknek, családoknak
Programok, események 2021. Április 16.
A Szőlő Jövésnek Könyve hagyomány ápolása és minél több emberrel való megismertetése céljából hirdet játékot 2021. április 25-én, vasárnap, a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház.
A nyitás első lépései
Hírek 2021. Április 15.
Csak lassan lehet haladni az iskolák nyitása esetében is. Az óvodák és az általános iskolák első négy évfolyama nyit ki április 19-én. Az általános iskolák felső tagozatai május 10-én nyitnak. /Magyarország Kormánya/
Ebösszeírás
Programok, események 2021. Április 14.
A Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal 2021. évben ebösszeírást végez! Az ebösszeírás 2021. április 30-ig tart. A 2021. évi ebösszeírás céljából kérem a Kőszeg Város közigazgatási területén tartott ebek tulajdonosait/tartóit, hogy az „Ebösszeíró adatlapot” legkésőbb 2021. április 30. napjáig az önkormányzathoz eljuttatni szíveskedjenek.
Lakossági tájékoztató
Hírek 2021. Április 10.
Összefoglaló tájékoztató a március 8-tól hatályos veszélyhelyzeti rendelkezésekről.
Tudomány a kocsmában - Föld, víz, tűz, lélek - Írókorzó Kodolányi Gyulával
Programok, események 2021. Április 6.
2021. április 19. hétfő 18.00 órakor az FTI-IASK Facebook és Zoom platformjain lesz látható a rendezvény.
Hírek 2021. Április 6.
1890-ben igazgatóváltás következik be, Vass Károly lesz az igazgató, és egyben a rajz tanítója is. Kétéves tevékenysége nem nélkülözi az utólagos kritikákat sem, bár nem tudható, hogy ezek az Ő személyének, munkájának, vagy a korabeli képzés egészének szóltak-e. Vass Károly 1892-ben a Marosvásárhelyi Fa- és fémipari iskolába távozik.
Kávészünet Neudl Mariannával, a Biotéka vezetőjével
Programok, események 2021. Április 6.
Az utóbbi időben hazánkban bővült a bioélelmiszerek kínálata. Érthető módon egyre gyakrabban láthatjuk, kóstolhatjuk azokat az egészséges életmóddal kapcsolatos különböző rendezvényeken és vásárolhatjuk őket a bioboltokban.
TOJÁSKERESŐ JÁTÉK HÚSVÉTHÉTFŐN A JURISICS VÁR KÖRNYÉKÉN
Programok, események 2021. Március 29.
A Jurisics Vár munkatársai Húsvéthétfőn kalandra hívják a gyerekeket és családokat. Húsvéthétfőn több száz kartontojást rejtünk el a vár körül ahova 10.00 és 16.00 óra között várjuk a kincskeresőket. Öt papírtojást kell megkeresni, amit a belső várkapuhoz kell hozni, amiért cserébe egy piros tojás jár. A kapott tojásokkal lehet még játszani (persze csak annak, aki nem akarja megenni…), pl. tojást dobálni, tojásba dobálni, tojást gurítani…etc. Kérjük, hogy gyerekenként egyszerre csak 5 kartontojást hozzanak be, hogy a többieknek is jusson! Természetesen többször is lehet fordulni! A játék során tartsák be a közegészségügyi előírásokat a maszk használatra és a távolságtartásra vonatkozóan!
A nagyhét és szokásai
Hírek 2021. Március 26.
A nagyhéten belül a Húsvéti Szent Háromnapon (liturgikus nevén: Sacrum Triduum Paschale), azaz nagycsütörtökön, nagypénteken és nagyszombaton emlékezik meg a kereszténység Jézus Krisztus kínszenvedéséről, kereszthaláláról és feltámadásáról.
Húsvéti szokások és hagyományok
Programok, események 2021. Március 26.
A húsvét a keresztény egyház egyik legfontosabb és legnagyobb ünnepe, ugyanakkor a tavasz eljövetelének köszöntése is. A húsvéti ünnep neve különböző nyelveken más és más. Közös eredete azonban a húsvét héber neve, a pészah. A szó kikerülést, elkerülést jelent. A húsvét és a hozzá kapcsolódó ünnepek a mozgó ünnepek közé tartoznak.
Munkaszolgálatos megemlékezés
Hírek 2021. Március 23.
Minden év március 24-én Kőszegen az egykor városunkban raboskodott és elhunyt több ezer munkaszolgálatosra emlékezünk. Idén ezt csupán online formában tehetjük meg. Az egykori táborok helyszínei az évtizedek során eltűntek, és lassan már semmi nem emlékeztetett a munkaszolgálatosok és kényszermunkások, többségükben zsidók tragédiájára. Emlékművüket 1985-ben Kőszeg Város Tanácsa, a Hazafias Népfront és a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége állíttatta. Az emlékhelyet és környékét a kőszegi táborok felszámolásának 75. évfordulóján a Honvédelmi Minisztérium, Kőszeg Város Önkormányzata és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége felújította. Az emlékhelytől rövid túrával felfedezhetők a szörnyű tettek helyszínei. Az itt elhelyezett táblák szövegét és képeit osztjuk meg Önökkel e fájó napon.
MŰTÁRGYMESÉK - időpont változás
Programok, események 2021. Március 22.
A Kőszegi Városi Múzeum és Könyvtár irodalmi alkotópályázatot hirdet 4 korosztályban mese, vers vagy elbeszélés megírására a múzeum gyűjteményének megadott műtárgyairól. A pályamű a múzeum gyűjteményében szereplő, megadott műtárgyról/műtárgyakról szóljon.
Aki megalapozta Gustav Klimt karrierjét – Kapcsolatrendszerek Bécsben 1900 körül
Programok, események 2021. Március 18.
2021. március 22. (hétfő) 18.00 órakor az eseményt online közvetítik az FTI-IASK Facebook-oldalán. Előadó: Sármány-Parsons Ilona (művészettörténész).
Hírek 2021. Március 15.
Szerkesztőségünk megpróbálja egybegyűjteni a város meghatározó civil szervezeteinek adószámát, és itt a honlapon megjelentetni, hogy az adóbevallások idején mindenki fel tudja ajánlani adója egy százalékát az általa támogatandó szervezetnek. Kérünk is egyben minden érintettet, hogy juttassák el címünkre adószámukat, melyet ingyenesen megjelentetünk. Természetesen ha valamely szervezet már nem jogosult kérem arról is tájékoztassanak minket.
Kitüntetések március 15-e alkalmából
Hírek 2021. Március 13.
Vas megye érdekében végzett kimagasló szakmai, hivatásbeli érdemek, eredmények és teljesítmények, a megye gazdasági, kulturális és társadalmi fejlődéséért végzett tevékenység elismeréséül - március 15-e alkalmából - a Vas Megyei Közgyűlés 11/2021. (III.04.) számú elnöki határozata alapján az alábbi személyek részesülnek kitüntetésben.
Nemzeti Ünnep
Programok, események 2021. Március 12.
Az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc kezdetének 173. évfordulójáról idén online formában emlékezünk meg. 2021. március 15-én 15.00 órától lesz nézhető egy youtube csatornán keresztül a Művészeti Szemle gálájára bejutottak produkciója és Básthy Béla polgármester ünnepi beszéde. 18.00 és 19.00 óra között pedig a Bersek József Általános Iskola előtti Bersek szobornál lesz mód koszorúzni, gyertyát gyújtani, távolságtartással. Kérjük az ünnep alkalmából helyezzék ki a nemzeti lobogót!
A KŐSZEGI HÍRES RAJZISKOLA LÉTREJÖTTE, MINT A TANONCISKOLA EGYIK ELŐDJE
Hírek 2021. Március 11.
Tihanyi Tibor írása.
A XVIII. század utolsó időszakában egyre jobban felismerik a rajz és az ipar, a szakmunka közti kapcsolatot. Elsősorban a mesteremberek rajzolási képességeit szeretnék fejleszteni. A szabadkézi- és a műszaki rajznak az iparoktatásban az ad különös jelentőséget, hogy az egyedüli „kommunikációs” lehetőség iparos és iparos, valamint iparos és a kiválasztott, kigondolt termék megrendelője között.
ÍGY VIGYÁZHATUNK SZERETTEINKRE AZ ÚJ KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY IDEJÉN
Hírek 2021. Március 10.
A csalók minden lehetőséget megragadnak és leginkább az idős emberekre fókuszálnak, akik egyedül élnek. Beszélgessünk rokonainkkal a veszélyekről!
A Fitt-Box versenyzői ismét kesztyűt ragadtak!
Hírek 2021. Március 9.
2021. március 6-án került megrendezésre Kókán a XII. Tóth Ákos Nemzetközi Emlékverseny, amelyre két kőszegi ökölvívó kapott meghívást.
Sikeres véradás!
Hírek 2021. Március 5.
A 2021. március 4-i véradáson 153 fő jelent meg. Fantasztikus rekord, mely bizonyítja a kőszegi emberek nagyságát! A képen Markovits Emőke 50-szeres véradó veszi át emléklapját Czirók Tamástól a Vöröskereszt szervezőjétől. Mindenkinek nagy köszönet!
Művészeti Szemle EREDMÉNYEK
Hírek 2021. Március 5.
Az idei Művészeti Szemle is máshogyan alakult, mint szokott. Az elmúlt három napban a zsűri csupán a produkciókról készült felvételeket tudta megnézni, értékelni. Nagyon hiányoztak a fellépő gyerekek, a közös izgulás, a csodás pillanatok. De még így is fantasztikus perceket éltünk meg. Ezúton mondunk köszönetet az összes gyereknek, tanárnak, felkészítőnek és a szülőknek, hogy ebben a helyzetben is meg tudtuk rendezni a szemlét. Gratulálunk az összes résztvevő gyermeknek. Az eredményeket itt olvashatják:
előző 1234 ... következő