Önkormányzati Választás 2019

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek 2019. évi általános választása

Letöltések
A köztársasági elnök 2019. október 13. napjára tűzte ki a 2019. évi helyi önkormányzati választásokat.

A képviselő-testület tagjainak számát a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választása évének január 1-jei lakosságszáma alapján kell meghatározni. Kőszeg lakosságszáma meghaladja a 10 ezer főt, így a képviselők vegyes választási rendszerben – egyéni választókerületben és kompenzációs listán – jutnak mandátumhoz.

Városunkban az egyéni választókerületben megszerezhető mandátumok száma nyolc, kompenzációs listán pedig továbbra is három mandátum kiosztására kerül sor.

Mandátumszámok megállapítása

A választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény 306. § (2) bekezdése értelmében a helyi választási iroda vezetője az általános választás évében február 15-ig határozatban állapítja meg a képviselő-testület megválasztandó tagjainak számát a Nemzeti Választási Iroda (NVI) által közölt január 1-jei lakosságszám alapján.

Az NVI tájékoztatása alapján a Kőszegi Helyi Választási Iroda vezetője a HVI vezetői határozatokban foglaltak szerint állapította meg a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek 2019. évi általános választásán a kőszegi, a bozsoki, és a velemi képviselő-testület megválasztandó tagjainak létszámát.