Evangélikus templom

A Gyöngyös u. 29. sz. épület udvarán húzódik meg az egyik legszebb Evangélikus templom a régióban, amely 1783-ban épült copf (klasszíicizáló késő barokk) stílusban.
Evangélikus templom

A templom egységet képez a később épített intézményekkel (konventház, lelkészlakás, evangélikus leánynevelő- és líceum, elemi iskola, harangtorony). A különálló – a Várkör felől látható – templomtorony később, 1930-ban épült.
Az akkori előírás szerint a templom kapuja nem nézhetett utcára és nem emelhettek mellé tornyot sem. A templom zárt kertben, a kíváncsi szemektől elrejtve áll ma is. Az épület a korban jellegzetes, úgynevezett magtártemplom, ahol fából ácsot karzat növeli a befogadóképességet. Szószékoltárán a késő barokk oltárkép az Úrvacsora jelenetet mutatja be. Jetter Jakab, kőszegi mester 1784-ben készített orgonáját többször átalakították.
Az idők során evangélikus központ létesült itt, lelkészlakásokkal, elemi iskolával, kisgimnáziummal, kórházzal, egyesületi termekkel. A tornyot 1930-ban közadakozásból emelték, a tervezett új templom első elemeként. A látványos terv a gazdasági válság miatt meghiúsult, csak az iskola új épülete (ma óvoda) készült el teljes egészében.

Térkép