“Végy karjaidra idő…”

A fenti címmel a Déryné Program támogatásával 2021. május 16-án, vasárnap,19.00-tól a Jurisics vár lovagtermében lesz előadás Sinka István művei alapján. Előadja: Horányi László.

“Végy karjaidra idő…” címmel a Déryné Program támogatásával
2021. május 16-án, vasárnap,19.00-tól a Jurisics vár lovagtermében lesz előadás Sinka István művei alapján. Előadja: Horányi László. Jegyár: 200.-Ft.
A magyar puszták zseniális poétájának, Sinka Istvánnak műveiből áll a válogatás. Történeti és irodalmi ismeretek hiányát pótló, identitás képző és erősítő előadás. Középiskolás kortól nyugdíjas korúakig minden korosztály számára katartikus élményt biztosít az összeállítás.
“Földtelen” milliók szószólója, a bihari puszták dalosa, “föld alatti pokol” kikiáltója, “bivalyosok, hajcsárok, juhászok, summások” énekese, “lázadó, vádló, panaszkodó” Sinka: tud-e valamit kezdeni költészetével a ma embere? Érti-e ezt a pokol-hangot? Képes-e átélni annak az útnak iszonyatos buktatóit, melyen a nagyszalontai, sokadíziglen juhászszármazék, juhásznak kergetett, de “sámán” lelkű fiú a köteles költő rangjáig eljutott? De ne legyünk kishitűek: a versre fogékony, még oly fiatal lelkek számára a feketebojtár művei, a költészet, az irodalom egyetemes – időtlen értékeit kínálják ma is, bármikor. Kínáljuk nagy olvasói empátia, költészetérzékenység és megismerés lehetőségének birtokában.
“Sinka István arra büszke, hogy ő jött a leglentebbről. Nem is szabadulhat a mélységeitől. Itt él köztünk, de Pesttől nem kapott semmit, csak a műveit itt-ott el-elszennyező hangot, sérelmet. A tehetsége ott szamaraz most is, Illyés, a Pásztorének tájain, az Ács Lajik és Mados Györgyök közt, akiknek a nevét elégtételül énekli verseibe.” Németh László (tanulmányrészlet)
rendezte és előadja: Horányi László Jászai Mari díjas színművész

Az előadás a Déryné Program támogatásával valósul meg.