TÁJÉKOZTATÓ

Az E-on hivatalos gallyazási vállalkozója 2021. 01.21. és 02.15. között gallyazást végez a kommunális hálózatai biztonsági övezetében.

Tisztelt lakosság!
Ezúton értesítjük önöket, hogy a teljes településen folytatódik a település villamos hálózatának biztonsági gallyazása.
A gallyazást cégünk megfelelően képzett vállalkozóval végezteti.
A levágott gallyakat nem szállítjuk el, a levágott gallyak tulajdonosa közterületen az Önkormányzat, magánterületen a magánszemélyek. A gallyak rendbetételében nem vagy nagyon kis részben tudunk szerepet vállalni.
Gallyazás

Szeretjük és óvjuk a fákat, de a biztonságra is ügyelnünk kell! Éppen ezért fordítunk különös figyelmet a gallyazási munkák szakszerű elvégzésére, hogy a környezet megóvása mellett ügyfeleinknek maximális kényelmet és biztonságot nyújtsuk.

Gallyazásnak nevezzük a szabadvezeték-hálózatok mentén lévő fák és bokrok ágainak, gallyainak eltávolítását, mely a hálózat biztonságos üzemeltetése érdekében elkerülhetetlen feladat. Azért van rá szükség, mert a vezetéket megközelítő hajtások balesetet (áramütést), illetve hosszabb-rövidebb szolgáltatás-kiesést okozhatnak.
A biztonsági övezet környezetében levő fák, bokrok ágait a fa tulajdonosa (az ingatlan tulajdonosa, kezelője) köteles rendszeresen eltávolítani, ha azok a szabadvezeték biztonsági övezet határát elérik.
A 2/2013. (I. 22.) NGM rendelet szerint a föld feletti vezeték biztonsági övezetében tilos minden olyan növényzet telepítése és tűrése, amelynek magassága kifejlett állapotában meghaladja a 4 métert.
Felhívjuk a figyelmét, hogy ha az ingatlan tulajdonosa gallyazási kötelességét nem teljesíti, az elosztói engedélyes a közcélú hálózat működtetésének törvényben előírt kötelezettsége miatt (2007. évi LXXXVI. törvény) a veszélyt el kell, hogy hárítsa, és a munkálatok elvégzését az ingatlan tulajdonosa (kezelője) tűrni köteles.
A gallyazási munkát az elosztói engedélyes rendszerint vállalkozóval végezteti el. Fakitermeléssel foglalkozó szakértő cégek kapnak megbízást, melyek rendelkeznek kellő gyakorlattal, szaktudással (fakitermelő ismeretekkel) és a szükséges felszereltséggel. A végeredmény azonban nem feltétlenül ugyanaz, mintha azt a fa tulajdonosa végezné el, hiszen az elosztói engedélyesnek érthető módon a biztonságos üzemeltetés és a legkisebb költségráfordítás az érdeke. A gallyazás csak a védőtávolságban benőtt ágak eltávolítására terjed ki, a fa többi részének egyébként indokolt metszésére, ritkítására nem. Ezért célszerű, ha a gallyazási munkát a fa tulajdonosa végzi el.

Szabadvezeték alá ültetésre javasolható, alacsony koronamagasságú díszfafajták