Szövényi Áron zsűri elnök szakmai értékelése a 2023-as megyei borversenyről

A 2023-as Vas Vármegyei Borversenyre 123 bormintát neveztek a megyei szőlősgazdák. A borverseny és a térség borkészítési evolúcióját is mutatja, hogy közel azonos számban érkeztek érlelt vörösborok a versenyre, mint 2022-es fehérborok.

Szövényi Áron zsűri elnök szakmai értékelése a 2023-as megyei borversenyről
A 2023-as Vas Vármegyei Borversenyre 123 bormintát neveztek a megyei szőlősgazdák. A borverseny és a térség borkészítési evolúcióját is mutatja, hogy közel azonos számban érkeztek érlelt vörösborok a versenyre, mint 2022-es fehérborok. Ez alapján elmondható: a borászok felismerték, hogy a jobb boraikat érleléssel, akár kisebb méretű tölgyfahordóban, barrique hordóban, sokkal jobb minőségben tudják előállítani. Ezeket a borokat később palackos borként értékesítve biztos bevételre tudnak szert tenni. A törekvés már látható a mintaszám tekintetében, azonban a Vas vármegyei borászok előtt még nagy út áll, hogy a megfelelő fajtákat és a hozzájuk illő érlelési technikát finomhangolják. A versenyre nevezett rozé borok között számos termelő már évek óta biztos kézzel nyúl a rozékészítés technológiájához. Évről évre egyre kiválóbb rozék kerülhetnek így a borkedvelők poharaiba és a 2022-es rozéborok is kiváló minőséget tudtak nyújtani az évjárat viszontagságai ellenére is. A 2022-es évjárat fehérborainál még mindig sok bor mutatott technológiai hiányosságokat, megemlíthető a kénezés hiánya, vagy túl magas erjedési hőmérséklet. Azonban az évjáratból adódó alacsonyabb savtartalom és magasabb alkoholtartalom sehol sem jelentett gondot. Ez történhetett azért, mert az Alpokalját nem sújtotta olyan intenzíven az országos csapadékhiány, valamint az aszály hatásai is kevésbé érvényesültek ebben a régióban. Számos kiváló tétel született a 2022-es évjáratú fehérborok között, és elmondható, hogy az évjárat jobban kedvezett a chardonnay borok készítésének. A 2022-es évjárat vörös borai jó, átlagos minőséget mutattak, a megfelelő csapadékellátás és a vegetáció során fellépő nagyobb hőösszegnek köszönhetően számos kiemelkedő tétel versenyzett egymással. Ez alkalommal is kiemelkedtek a mezőnyből a Blauburgerek, melyek már új vörösborként is kiváló élvezeti értékkel bírnak.