Szarvaskirály

Családi bábos bemutató lesz 2023. május 14-én a Kőszegi Várszínház és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem együttműködése eredményeképp. Az eredeti olasz történetből Heltai Jenő írt darabot, melyet Novák Ildikó alkalmazott színpadra. Az előadást felső tagozatos kortól, családoknak ajánljuk!

koszegivarszinhaz.hu

A cselekmény Serendippo városában történik, ahol Brighella és Truffaldino találkoznak, és beszélgetésükből kiderül, hogy Deramo király feleséget keres magának. Hogy igaz,, szerető feleséget tudjon választani, igénybe veszi a Brighellától ajándékba kapott varázs-szobor segítségét, amely hazugság esetén nevet, ha meg igazat hall, komoly marad.
A környékbeli lányok egyenként járulnak a király elé, elsőként Clarice, aki ugyan Leandro-ba szerelmes, de apja kényszeríti arra, hogy jelentkezzen a versenyre. A szobor leleplezi,
A következő Smeralda, az udvarmester húga, akit Deramo szintén kikerget. Angéla következik, Pantalone lánya, aki szerelmes a királyba. A szobor megerősíti Angéla szavait és Deramo feleségül választja. Tartaglia, a miniszterelnök maga is szerelmes Angélába, ezért irigykedik a királyra. A király elárulja a titkát Angélának, hogy a szobor segített a döntéshozatalban, de összetöri, hogy megtanuljon bízni az asszonyában. Ezután lakodalom következik és utána vadászat az udvar népével.
Deramo az erdő túloldalán Tartagliával szarvasra les, közben elárulja neki is a varázsigét, amivel át lehet menni egyik testből a másikba, ha valakit megölnek. Tartaglia kiterveli a Deramo halálát a varázsige ismeretében.
Közben Brighella átváltozik madárrá és megkéri Truffaldinot, hogy vigye be a palotába a királynéhoz.
Tartaglia cselt eszelt ki, az elejtett szarvas bőrébe bújtatja a királyt, majd megöli és a saját teste holtan marad az erdőben. Deramoként tér vissza Angélához, csakhogy Angéla a beszédéről rájön, hogy nem az, akinek kiadja magát.
Deramo egy koldus testében élve visszakerül a palotába, ahol Angéla felismeri és együtt leleplezik Tartagliát, aki bűnhődésül elégeti magát.
A darab eredeti szerkezete három felvonásos, de az átdolgozás egyetlen felvonásra egyszerűsíti le a történetet, jelenet-technikával működteti. Stílusa commedia dell’arte, megvalósítása: maszkok, árnyjáték és vajang bábokkal történik. Élőzene és animációs technika teszi színesebbé a játékot.

Stáb:

Tervező: Tomos Tünde m.v.
Zeneszerző: András Zsolt e.h.
Koreográfia: Kis Luca Kinga
Játsszák: a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem harmadéves bábszínész szakos hallgatói
Rendező, dramaturg: Novák Ildikó


Szereplők: Szereposztás:
Brighella……………………………………………… Szalai Barbara /Vén Evelin
Truffaldino……………………………………………. Erős Noémi/ Szalai Barbara
Udvarmester…………………………………………… Horváth Máté Zsolt/ Szűcs Tamás
Smeralda, a húga……………………………………… Szabó Dalma
Clarice, Tartaglia lánya……………………………….. Gáspár Bianka
Leandro, Pantalone fia………………………………… ..Horváth Máté Zsolt
Tartaglia, miniszterelnök, Clarice apja………………... Rácz Attila/ Horváth Máté Zsolt
Pantalone, miniszter, Leandro apja……………………. Horváth Máté Zsolt/ Szűcs Tamás
Angela, Pantalone leánya……………………………… Romhányi Réka / Tőrös Szilvia
Deramo, a király………………………………………......Sebestény Bernát
Játékosok, zenészek, szarvasok, tenger, palota, stb. ………………mind.

Az előadás a EMT-TE-A-B-22-0067 számú, Kőszegen nincs határ című pályázatból valósítja meg a Kőszegi Várszínház, mely az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatott, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő lebonyolításában.