Schöpflin 80 - Zavaros vizeken kormányozva

Schöpflin 80 - Zavaros vizeken kormányozva / Navigating Troubled Waters címmel jelent meg a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének (FTI-iASK) újabb könyve. Az angol nyelvű online könyvbemutatót 2021. január 20-án, szerdán 15.30-kor közvetítik az FTI-IASK FB-oldalán, www.facebook.com/iask.hungary.

Az eseményhez kapcsolódóan Kormány és kormányzás: történelem, politika és elmélet című angol nyelvű kerekasztal-beszélgetést tartanak a rendezők, a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem.
Program:
Köszöntők
• Bogyay Katalin (Magyarország 15. ENSZ nagykövete)
• Németh Zsolt (Az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke)
A Kormány és kormányzás: történelem, politika és elmélet c. beszélgetés moderátora Bába Iván (az FTI-iASK senior kutatója, volt külügyi államtitkár, volt nagykövet)
Részvevők
• Erhard Busek (volt osztrák alkancellár, a bécsi Duna–régió és Közép–Európa Intézet elnöke)
• Sean Cleary (alapító, ügyvezető alelnök – Jövő Világa Alapítvány, Fokváros-München)
• Hörcher Ferenc (igazgató – Politika- és Államelméleti kutatóintézet– Nemzeti Közszolgálati Egyetem)
• Jody Jensen (Polányi Központ igazgató – FTI-iASK)
• Magasházi Anikó (kutató FTI-IASK)
• Miszlivetz Ferenc (főigazgató FTI-iASK)
• Schöpflin György (nagykövet, volt EP-képviselő)
Időpont: 2021. január 20. szerda 15.30
Helyszín: FTI-IASK FB-oldal: www.facebook.com/iask.hungary
Schöpflin György 1939-ben Budapesten született,11 éves kora óta él külföldön. Angliában lett nagy tekintélyű, elsősorban a nemzeti identitások politikai és kulturális vonatkozásaival foglalkozó társadalomtudós, 2004-től 15 éven át a FIDESZ képviselője az Európai Parlamentben, az utóbbi években pedig Észtországban van otthon. A Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI-iASK) Tanácsadó Testületének vezetője az intézet 2015-ös alapítása óta.
Több intézeti munkatárshoz sok évtizedes barátság, illetve munkakapcsolat fűzi. Az FTI-iASK ezért tiszteleg Schöpflin György életműve előtt ezzel az angol nyelvű kötettel, amely egyszerre illusztrálja az ünnepelt sokirányú kutatói érdeklődését, kapcsolatrendszerét, valamint az FTI-iASK) munkáját leginkább meghatározó kérdésfeltevéseket.
A kötet 5 országban élő négy generációhoz tartozó szerzői közül több Schöpflinhez hasonlóan egyszerre kreatív kutató értelmiségi és a politika aktív vagy nyugdíjas formálója (Bába Iván, Bogyay Katalin, Erhard Busek, Sean Cleary, Stumpf István), mások a politikatudomány és szociológia (Ahmet Evin, Jody Jensen, Miszlivetz Ferenc, Dimitar Nikolovski, Ljubov Shishelina, Peter W. Schulze) művelői és/vagy bölcsészek (Fejérdy Tamás, Hörcher Ferenc, Mátay Mónika, Nagy András, Pók Attila, Trádler Henrietta, Z. Karvalics László,) de van közöttük közgazdász (Magasházi Anikó), szociálpszichológus (Csepeli György) és hidrológus (Bogárdi János) is. Ami összeköti őket és, ami az ünnepeltet is élteti: az FTI szellemi útmutatója, Hankiss Elemér folyton folyvást újabb kérdésekre ösztönző, kereső szellemisége.
A Kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete/Institute of Advanced Studies (FTI-IASK - www.iask.hu) a múlt év végén ünnepelte ötödik születésnapját. Létrehozására egy olyan, máig tartó történelmi pillanatban került sor, amikor a világ a mindenre kiterjedő globális kiszámíthatatlanság és az egyre erősödő kölcsönös függés állapotába került. A rohamos népességnövekedés és az ellenőrizhetetlen migráció, az éghajlatváltozás, ezek összefonódó hatásaként a gyors urbanizáció és a fokozódó városszéli nyomor, a természetes élőhelyek zsugorodása – drámai jelek Földünk állapotáról. S ha e globális válságjelek alapján vizsgáljuk a világ nagy régióinak politikai instabilitását, a fokozódó erőszakot, a lezajlott és az előre sejthető pénzügyi válságokat, egyre csak szaporodnak a kérdések és egyre nehezebb megnyugtató válaszokat találni. E problémák elemzésének és megoldási javaslatok kidolgozásának műhelye az Intézet. Az Intézet célja, hogy együvé szervezze a szellemileg nyitott, bátor, egymással együttműködni kívánó, alkotó és gondolkodó gyakorlati szakembereket, tudósokat és művészeket. Társadalom- és természettudósok, bölcsészek és művészek a globális, regionális és lokális politika képviselőivel rendszeres párbeszédet folytatva tesznek fel itt kérdéseket és keresnek válaszokat: a fenntartható, minőségi élet globális, regionális és lokális feltételeit vizsgálják.
Várunk minden érdeklődőt az online térben!