Pünkösd a Jurisics Várban - családoknak

Játékra hívunk benneteket 2021. május 23-án (vasárnap), hogy megválaszthassuk a Jurisics Vár Pünkösdi királyát és királynőjét!
Látogass el hozzánk a Jurisics Várba, ahol várkártyáddal akár ingyenesen is részt vehetsz a programon.

Kedves Gyerekek!
Játékra hívunk benneteket 2021. május 23-án (vasárnap), hogy megválaszthassuk a Jurisics Vár Pünkösdi királyát és királynőjét!
Látogass el hozzánk a Jurisics Várba, ahol várkártyáddal akár ingyenesen is részt vehetsz a programon. Készítsd el nálunk saját papírkoronádat, töltsd ki Vármustra kvízünket a vár körbejárása alatt, majd fotózd le magad a Főúri asztalunknál fejeden azzal a koronával, amit alkottál. Távozáskor a pénztárnál várjuk fotódat és kvízedet.
Aki mindhárom kihívást teljesíti, megválasztjuk a Pünkösdi királyság királyává vagy királynőjévé, értékes jutalom kíséretében.
Belépés csak védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt kíséretében!

Pünkösd ünneplése: népszokások

Mint számos ünnephez, pünkösd ünnepléséhez is tartoznak különféle népszokások, sokuk Magyarországon is elterjedt:

Pünkösdi király és királyné választás

Pünkösdi király – A pünkösdi királyt ügyességi versenyeken választották ki. A cím több kiváltsággal is járt: minden lakodalomba, mulatságba hivatalos volt és a kocsmákban is ingyen ihatott, fogyasztását a közösség fizette ki később. Ez általában egy napig, egy hétig vagy legfeljebb egy évig tartott. Innen is ered az a mondás, hogy „rövid, mint a pünkösdi királyság”. Sok helyen ilyenkor avatták fel a legényeket, akik ezek után már udvarolhattak, kocsmázhattak.

Pünkösdi királynéjárás – Eredetileg négy (de később akár több is) lány körbevitt a faluban egy ötödiket: ő a legszebb, legfiatalabb lány. Közben énekeltek, körbejárták és fel is emelték a királynét. Az énekek, mondókák végén ajándékot kaptak, később ezért adománygyűjtés is kapcsolódott ehhez a szokáshoz.

Pünkösdi király és királyné
Pünkösdölés

A pünkösdi király és királyné felvonulása volt a településen, de gyakran lakodalmi menetet imitáltak menyasszonnyal és vőlegénnyel. Hasonlóan a pünkösdi királynéjáráshoz, itt is adományokat gyűjtöttek a fiatalok.
Bodzaág és májusfa

Pünkösdkor szokás zöld ágat, bodzát, gyümölcsfaágat tűzni a házra, a kerítésre vagy az istállóra. Ezzel vagy a gonosz, rossz szellemeket űzték el, vagy a lányos házakat jelezték vele. Néhány vidéken ilyenkor állítottak májusfát, ahol viszont már május elsejétől állt, ott pünkösdkor szedték le.
Csíksomlyói búcsú

Csíksomlyón található az egyik legfontosabb magyar Mária kegyhely. A pünkösdi zarándoklatról hagyományáról már a 15. században is találunk említést. A katolikus hívek pünkösdszombatra érkeztek meg a csíksomlyói kegytemplomhoz, majd mise után felvonultak a két Somlyó-hegy közé. A népszokás ma is élő hagyomány, a csíksomlyói búcsú a magyarság egyetemes találkozóhelyévé nőtte ki magát.