Orsolya-napi hírek

A főzőverseny eredményei: különdíj: JMG – Kovács Miklós – babos káposzta, Tovmaszyan Karine – dolma, III. helyezés: ÍROTTKŐ NATÚRPARK – gulyás; II. helyezés: Református Gyülekezet - kapros töltött káposzta; I. Nemescsó Önkormányzata – körömpörkölt. A kőszegi sürgősségi betegellátásra való gyűjtés eredményeképp a szervezők 25.405.-Ft-ot adhattak át Gadó Gábor úrnak, melyet valószínűleg a mentőgépkocsi téli gumi garnitúrájának beszerzésére fordítanak. Ízek az Alpokaljáról verseny díjazottjai a bővítményben.

Édes házi sütemény kategória
1. Eszterhai Edina (anyukám gesztenyés diócskája)
2. Gesztenyekék Egyesület (alpesi szelet)
3. Wächter Gyuláné (almás pite tekercs)

Különdíjak:
Alasz Lászlóné – hazai ízek (diós hájas kráfli)
Csánki család – legkreatívabb sütemény (vadgesztenye)
Kasper Katalin – évszaknak megfelelő ízek (joghurtos szőlőtorta, sütőtökös pite)

Süs házi sütemény kategória
1. Gesztenyekék Egyesület (krumplis, tejfölös pogácsa)
2. Pál Tiborné (káposztás pogácsa)

Kereskedelmi sütemény
1. Várpark Cukrászda Kőszeg (gesztenyés kocka)

Gyógy likőr kategória
1. Váradi Józsefné (diós gyógy likőr)

Íz-lekvár-dzsem kategória
1. Sztanitsné Reményi Ildikó (izabella szőlő lekvár)
2. Szendrő Istvánné (körte dzsem)
3. Tóth Miklósné (fekete eperfa lekvár)

Szörp kategória
Naisz Károlyné (bioszőlő szörp)

Egyéb:
1. Kövesdi Gusztávné (vegyes savanyúság)

Különdíj: Tovmaszijan Karine (bundás diós)

Hájas tészta dióval

Hozzávalók:
- 50 dkg disznóháj
- 70 dkg liszt
- 3 kanál ecet
- 2 tojássárgája
- 5 dkg cukor
- 1 mokkáskanálnyi só
- 2 dl fehér bor
- 1 dl víz
- dió
- tej
- citromhéj
- cukor
- vaníliáscukor

A hűtőből kivéve a hájat először hideg vízben alaposan kiáztatjuk, ha délelőtt sütjük, akkor akár előző este is előkészíthetjük a további munkálatokhoz. Az 50 dkg hájat először ledaráljuk, 3 evőkanálnyi ecettel összedolgozzuk, majd 25 dkg liszttel alaposan összegyúrjuk. A hájat félretéve elkészítjük a tésztát. 45 dkg lisztet 2 tojássárgájával összekeverünk, 5 dkg cukrot és 1 mokkáskanálnyi sót meleg vízben felolvasztunk, ezt hozzáadjuk a liszttel összekevert tojáshoz, majd körülbelül 2 dl fehér borral jól kidolgozzuk. Ezután negyed órát állni hagyjuk. A negyedóra eltelte után először kinyújtjuk a tésztát, rásimítjuk a hájat, majd rúdba felcsavarjuk. Ezután újra nyújtjuk, majd három rétegbe hosszába, három rétegbe keresztbe hajtogatjuk. Fél órára a hűtőbe tesszük pihenni, majd a hajtogatást még kétszer megismételjük, minden esetben félórát hűtőben tartjuk.
A végén formákat alakítunk ki a hájas tésztából. Szelhetünk négyzetes lapokat, amiket tejjel leforrázott és citromhéjjal, cukorral, vaníliás cukorral ízesített dióval töltünk meg, majd átlósan félbehajtjuk.
Tálaláskor porcukorral hintjük meg.


Kőszeg, 2011. október 21. Alasz Lászlóné

Almáspite tekercs


Hozzávalók: - tésztához
• 16dkg vaj
• 40 dkg liszt
• 3 tojás sárgája
• 2 dkg élesztő (tejben áztatva)
• 2 kanál tejföl
• citromhéj

Hozzávalók a töltelékhez:
• 1 kg hámozott alma
• 25 dkg cukor
• 1 kanál víz
• Fahéj
• Fél citrom leve

Hozzávalók a díszítéshez:
• 3 tojás fehérje
• 14 dkg porcukor
• 5 dkg dió

Elkészítés:

Az almát meghámozzuk és lereszeljük. Almához cukrot, fahéjat, citromlevet, 1 kanál vizet adva üvegesre főzzük. Majd hagyjuk kihűlni.
Liszthez hozzáadunk 3 tojás sárgáját, 2 dkg élesztőt tejben áztatva, 16 dkg vajat, 2 kanál tejfölt, és citromhéjat. Ezt összegyúrjuk, majd kb. ½ óráig pihentetjük. Négy részre osztjuk a tésztát és kinyújtjuk a tepsi hosszának megfelelően. Közepére elhelyezzük a megdinsztelt reszelt almát. Tésztát feltekerjük, hogy a tészta összeérjen. Ezt követően a négy tekercset tepsibe helyezzük.
A tojás fehérjét porcukor hozzáadásával felverjük és a tészta tetejére kenjük. Diót durvára felvágjuk, és a tetejére szórjuk.
Sütés 180 fokon kb. 40 percig történik. Ügyeljünk, hogy a tojásfehérje csak enyhén barnuljon meg. A kihűlt süteményt tetszés szerint 2 cm szélesen szeleteljük, és tálaljuk.

Egy régi Polgári család receptje alapján készítette: Wächter Gyuláné Kőszeg Kórház u. 8.

NATÚRPARK ÍZEI – Gasztronómiai fesztivál, Orsolya-napi vásár 2011
Ízek az Alpokaljáról verseny

RECEPTEK

Anyukám gesztenyés diócskája
Hozzávalók
- a tésztához:
60 dkg liszt
25 dkg Ráma
15 dkg porcukor
15 dkg darált dió
10 dkg zsír
1 tojás
1 kanál kakaó
- a krémhez:
3 db gesztenyepüré
25 dkg Ráma
Porcukor és rum ízlés szerint
Elkészítése: a tésztához valókat összegyúrjuk, kifli-sütőformába nyomkodjuk úgy, hogy U-alakul mélyedés maradjon (amibe a krémet töltjük) és 160 ◦C-ra előmelegített sütőbe tesszük, 10-15 perc alatt megsült. Ezt addig folytatjuk, amíg el nem fogy a tészta.
A krémhez a gesztenyepüréket összedolgozzuk a margarinnal, a porcukorral és a rummal. A kihűlt fél kifliket megtöltjük és kettőt egybe fordítunk. Ha kész van, vaníliás porcukorba forgatjuk! 1 napig állni hagyjuk, addig puhára visszagyengül.

Rakott keksz
Hozzávalók
30 dkg liszt
10 dkg zsír
10 dkg cukor
fél csomag sütőpor
1 tojás
1 kanál kakaó
Ebből tésztát gyúrni és egy lapot sütni.
Krém:
1 kakaós pudingot 3 dl tejjel felfőzni, 25 dkg rámával és 25 dkg prcukorral, 1 kanál kakaóporral és egy kis rummal összekeverni.
A lapot megkenjük a krémmel és váltakozva 2 sor háztartási kekszet, majd csokit teszünk a tetejére.



Vadgesztenye
Hozzávalók:
50 dkg darált keksz
20 dkg margarin
15 dkg porcukor
25 dkg gesztenyemassza
3 evőkanál rum
1,5-2 dl tej
3 tábla csoki a bevonáshoz
Elkészítés: a hozzávalókat összegyúrjuk és gesztenye nagyságú golyókat formálunk belőle. A golyókat háromnegyedik mártsuk csokiba (fogvájó segítségével)
Tipp: több gesztenyemasszával még finomabb!


Habos kókuszos krémes csoda
Hozzávalók
- tésztához
20 dkg liszt 1 csomag sütőporral elkeverve
15 dkg ráma
15 dkg porcukor
1 egész tojás
1 ek kakaópor
1 ek tejföl
- a habhoz
6 tojásfehérje
20 dkg cukor
25 dkg kókuszreszelék
- a krémhez
6 tojás sárgája
10 ek cukor
4 csomag vanília pudingpor
1 l tej
25 dkg vaj
A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk, majd a hűtőben egy órát pihentetjük, eközben elkészítjük a habot.
A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a kókuszreszeléket.
A tésztát 2 egyenlő részre osztjuk. Az egyik feléből vékony lapot nyújtunk, amit 35x25-ös tepsibe teszünk, rákenjük a kemény kókusszal összekevert tojásfehérjét.
Ezt befedjük a tészta másik feléből nyújtott lappal, a tetejét tűvel megszurkáljuk, és 200 fokos sütőben 20-25 percig sütjük
Amikor megsült a tészta, a tepsiben hagyjuk kihűlni.
A krém úgy készül, hogy a tojás sárgákat kikeverjük a cukorral és a vaníliás pudingporokkal, majd sűrűre főzzük az 1l tejjel. Amikor kihűlt 25 dkg rámát keverünk hozzá. Ezt a krémet rásimítjuk a kihűlt tésztára. A tetejét megszórjuk színes cukorral.

Káposztás pogácsa

Hozzávalók
2 kg káposzta
½ kg liszt
2,5 dkg élesztő
20 dkg margarin
1 pohár kefir
1 tojás + 1 a kenéshez
Só, bors ízlés szerint
1 dl tej és kevés cukor az élesztő felfuttatásához

A káposztát lereszeljük, besózzuk, kis idő elteltével kinyomkodjuk, és kevés olajon megpároljuk. Ízlés szerint borsozzuk és teljesen kihűtjük. Közben a margarint kikeverjük és a kihűlt káposztához adjuk.
A lisztet, a tejben felfutatott élesztőt, a kefirt, a tojást és a sót összegyúrjuk. Lágy tésztát kapunk, ezt jó fél óráig kelesztjük. A megkelt tésztát ujjnyi vastagra kinyújtjuk és rákenjük a káposztás margarint. Feltekerjük, mint a kalácsot, majd a tekercset a két vége felől behajtogatjuk. Fél óráig letakarva állni hagyjuk. Kétszer hajtogatjuk.
Utoljára 2 cm vastagságúra nyújtjuk ki a tésztát. Megkenjük a felvert tojással és a kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

Túrós gyümölcsös őzgerinc
Hozzávalók:
25 dkg túró
25 dkg porcukor
1 vanília cukor
4 dl tej
2 dkg étk. zselatin
1 csomag babapiskóta
Bármilyen gyümölcs
10dkg vaj
A zselatint 2 dl tejben elkeverjük és felforraljuk. A másik két dl tejet is felforraljuk, majd egybeöntjük a kettőt. A túrót, a cukrot és a vajat kikeverjük, a zselatinos tejet forrón hozzáadjuk. Az őzgerincformát fóliával kibéleljük. Beleöntjük a masszát és bármilyen gyümölcsöt belehelyezünk. A babapiskótát ráhelyezzük és egy éjszakát a hűtőbe rakjuk.

Diós gyógy likőr
Hozzávalók:
2 liter pálinka
8 szem zölddió
10 dkg cukor
1 mokkáskanál ánizs
Szegfűszeg
Mente
Egész fahéj
Gyömbér
Édeskömény
Elkészítés:
5 literes üvegbe tesszük a hozzávalókat. A diót négy részben elvágva rakjuk az üvegbe. Az üveget lezárjuk, kb 2-3 hétig állni hagyjuk, közben többször összerázzuk. Ezután kivesszük a diókat,é s még 4 hétig így állni hagyjuk. Végül tüllanyagon átszűrjük, hozzáadunk 4 dl desztillált vizet. Üvegekbe töltjük, lezárjuk.

Egészségünkre!

Alpesi szelet
2 egész tojás, 2 kanál méz, 2dkg kakaó, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 20 dkg porcukor, 5 dkg ráma, 1 dl tej.
Ezeket összekeverjük és 5 percig főzzük gőz felett állandó keveréssel. Levesszük és hozzáadunk 50 dkg lisztet, 3 lapot sütünk belőle zsírozott sütőlapon vagy tepsi hátulján.
Krém: 1 liter tej, 2 vanília puding, 2 kanál liszt. Ezeket sűrűre főzzük és hagyjuk kihűlni. 20 dkg porcukrot és 20 dkg rámát kikeverünk és a kihűlt pudinggal összekeverjük. Megtöltjük a lapokat.
Máz: party étcsokoládé tortabevonó és 1 kanál étolaj gőz felett melegítve.
Vagy mázat készíthetünk a következőképpen is: 14 dkg porcukor, 2 dkg rama, 1 tojásfehérje, 3 kanál kakaó
Ezeket hidegen kikeverjük és a felső tortalapra kenjük.