Nyitott kapuk a logopédiában

A Magyar Logopédusok Szakmai Szövetsége a Logopédia Európai Napja alkalmából 2021. március 3. és 5. között háromnapos országos online konferenciát szervez a teleterápiás és digitális technológiák bemutatására. A konferencián a Dr. Nagy László Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményt Nagy Gabriella szakvizsgázott gyógypedagógus, logopédus mutatja be.

Az Európai Logopédiai Szövetség (European Speech and Language Therapy Association, ESLA - korábban CPLOL) felhívására március 6. a Logopédia Európai Napja. Az ESLA hazai tagszervezete, a Magyar Logopédusok Szakmai Szövetsége (MLSZSZ) kezdeményezésére a szakma hazai szereplői idén tizenegyedik alkalommal csatlakoznak rendezvényeikkel, programjaikkal az eseményhez.
Az ESLA javaslatára az idei év témája: a teleterápia és digitális technológiák a logopédiában. A járvány miatt a logopédiában is felértékelődött az információs és kommunikációs technológiák szerepe, hiszen a szakembereknek sokszor nincs lehetőségük hagyományos ellátási formák keretében foglalkozni a klienseikkel. Ugyanakkor ezek használata új lehetőségeket is nyit, például a földrajzilag távoli vagy mozgásukban akadályozott ellátottak esetében.
Ez alkalommal az MLSZSZ háromnapos országos online konferenciát rendez a témában Nyitott kapuk a logopédián címmel 2021. március 3. és 5. között.
A konferencia egyes rendezvényei eredetileg három különböző helyszínen, Békéscsabán, Budapesten és Kőszegen közvetlen részvétellel kerültek volna megrendezésre az adott régió szakembereinek bemutatkozásával. A járványhelyzet miatt azonban az eseményt online formában rendezik meg, amelyhez – előzetes regisztráció után – bárki ingyenesen csatlakozhat.
Az esemény a logopédusok mellett a társtudományok képviselőinek: fejlesztőpedagógusoknak, védőnőknek, óvodai és iskolai szakembereknek, illetve szülőknek, hozzátartozóknak és maguknak az érintetteknek lehet hasznos.
A konferencián 24 szakmai előadásra kerül sor, bemutatkozik a három régió szakterülete, illetve kisfilmeken keresztül mutatják be a Logopédia Európai Napját, valamint az aktuális szakmai kiadványokat.
Az előadások számos nyelvi és beszédzavart tárgyalnak: az afáziát, a nyelvfejlődés és az írott nyelvi képesség zavarait, az orrhangzós beszédet, a beszédfolyamatosság, illetve a fonáció zavarait, a prevenciót, reedukációt, terápiát és diagnosztikát.
A részletes program és a regisztráció a konferencia honlapján érhető el: http://mlszsz.hu/len2021