Markovits András és Palcsó Julianna kőszegi balkonja az ország legszebbjei között

Kihirdették a héten a Virágos Magyarország verseny idei győzteseit. 2500-an pályáztak a legszebb kertek és a legszebb balkonok kategóriákba. Az utóbbi fődíjasai között a két budapestin kívül egy kőszegi nyertes is szerepel. Markovits Andrásék balkonját és kertjét tegnap közelről csodáltuk meg a Hermina-dűlőben.

Szakmai zsűri választotta ki a Virágos balkonok, virágos kertek verseny győzteseit! Hogy csak a beküldött fotók alapján döntöttek, vagy személyesen is meggyőződtek a látványról, a Markovits András–Palcsó Julianna házaspár nem tudja. Mindenesetre a képek továbbítását az utolsó napokig halogatták: nem vágytak feltétlenül a dicsőségre, másrészt megvárták, hogy virágozzon a látványos angyaltrombita. Andrást a lánya biztatta a pályázatra, bő egy hónap múlva értesítették őket a sikerről. Az első meglepetésük azóta büszkeségre váltott.


– Gyakran megállnak itt fotózni az emberek, főleg, amikor a mostaninál is szebb képet mutat a balkon. Szeptemberben lesz majd újra gyönyörű, a nagy meleget nem viseli jól a muskátli. Ha viszont kedvére való az időjárás, csak úgy omlik lefelé – mondja a házaspár. Futómuskátliból hetven tő van a fenti ládákban, 40-50 tő parasztmuskátli körben. Próbálkoztak a petúniával is, de a muskátlinál maradtak: nincs annál szebb, mint amikor a két sor, mint egy zuhatag, összeér. Az angyaltrombita kilenc cserépben másodvirágzik, este nyílik és illatozik. És mivel rettentő tápanyag- és vízigényes, nyáron egy nap háromszor is locsolják mindet. Balról, a sarokból egy tőről indul a direkt termő szőlő és befutja a falat – ahol sok nap érte, már édes. Megindult a narancsfa is, vadszőlő fut a terasz korlátján és impozáns látvány a banánfa – minden évben tövig vágják vissza, téliesítik, hogy utána egy nyáron több métert
nőjön.


Dúsan virágzik a futómuskátli Markovits András és Palcsó Julianna kőszegi balkonján Fotók: Unger Tamás

András és Julika ketten felelősei a kertnek, 17 éve kertészkednek együtt. Valójában a kerttel is pályázhattak volna. Mivel nagy a család, úgy alakították a kertet, hogy felnőttek, gyerekek is jól érezzék magukat benne. A ház egyik oldalán focipálya, játszótér várja őket, horgászhatnak, medencézhetnek, focizhatnak – a leanderek sora a vízválasztó.

A másik oldalon koktélparadicsom nő cserépben, de van magaságyásuk, fenyőik. Helyük van a régi tárgyaknak is: a kubikos talicskáknak, mérlegnek, régi présnek benne virággal. És vannak mentett, eredetileg kidobásra szánt növényeik is – ha egy növénynek rehabilitáció kell, az a hátsó kertrészbe kerül.

András inkább mértanias, Julika nem szereti a szimmetriát, nem híve a kertben a tervezésnek, de láthatóan mindkettejük elképzelése érvényesül. Nevetve mondják: amikor nyaralnak, a legjobb, ha egy emberre bízzák az öntözést.


Az elszáradt részeket, elnyílt virágokat Juli rendszeresen leszedi

Az első három legvirágosabb balkont és előkertet 150-150 ezer forintos kertészeti utalvánnyal jutalmazták a Virágos Magyarország versenyen – nem kérdés, hogy mire fordítják majd: növényekre. Amikor elköszönünk, a trombitavirág felé néznek: elkezdett lekonyulni, öntözni kell.

FORRÁS: VAOL.HU