MAGYAR RÉGÉSZET NAPJA ÉS ÉJSZAKÁJA

2023. június 2-án a Kőszegi Városi Múzeum, Könyvtár és Levéltár a Magyar Régészet Napja programok országosan meghirdetett központi témájához, „Istenek, hősök, ideák”, 2023. június 2-án három helyszínen csatlakozik.

MAGYAR RÉGÉSZET NAPJA ÉS ÉJSZAKÁJA - 2023. június 2.
Kőszegi Városi Múzeum, Könyvtár és Levéltár

A Magyar Régészet Napja programok országosan meghirdetett központi témája idén az „Istenek, hősök, ideák” címet kapta.
Intézményünk 2023. június 2-án három helyszínen csatlakozik a programhoz előadásokkal, múzeumpedagógiai foglalkozással és épületbejárásokkal.
16:30-tól a Chernel Kálmán Városi Könyvtár ad helyet a kőszegi Szent Jakab- és Szent Imre- templom 2022-2023-as régészeti kutatásainak előzetes eredményeiről, a templomok kriptáiról és a kripták mikrobiológiai vizsgálatairól szóló előadásoknak. Az előadók dr. Pap Ildikó Katalin és Simon Zsófia régészek, valamint dr. Bognár Csaba mikrobiológus és dr. Magyar Donát aerobiológus.
Régészeti játszóházunkba egyéni és csoportosan érkező gyerekeket várunk előzetes regisztrációt követően 9-től 14 óráig. Helyszín az Arany Egyszarvú Patika (Kőszeg, Jurisics tér 11.) A foglalkozáson műtárgymásolatokat próbálhatnak ki a gyerekek, s játékos formában ismerkedhetnek régészeti ismeretekkel. A foglalkozás díja 400 Ft/fő. Részvétel az aktuális múzeumi belépőjegy megvásárlása mellett lehetséges.
A Jurisics téri templomokban és a jezsuita kriptában dr. Pap Ildikó Katalin és Simon Zsófia régész tartanak vezetéseket 19 órától 22 óráig több időpontban. Felhívjuk a kedves érdeklődők figyelmét, hogy a kőszegi Szent Jakab- és Szent Imre-templomban és a Szent Jakab-templom szentély alatti kriptájában történő épületbejárásokon való részvételhez regisztráció szükséges 2023. május 31-ig az alábbiakban megadott elérhetőségek egyikén.
A templomokban és a kriptában a balesetvédelmi előírások megtartásával, saját felelősségre lehet részt venni a vezetéseken. A kripta védőfelszerelésben látogatható, amit a helyszínen biztosítunk.
Részvételi szándékukat a foglalkozásra és a vezetésekre 2023. május 31-ig az alábbi elérhetőségeken jelezhetik:
telefon: 06 94 360 240
e-mail: muzped@kvmkl.hu