Lakossági tájékoztató

Összefoglaló tájékoztató a március 8-tól hatályos veszélyhelyzeti rendelkezésekről.

Összefoglaló tájékoztató a március 8-tól hatályos veszélyhelyzeti rendelkezésekről
Magyarország Kormánya 104/2021. (III. 5.) Korm. rendeletével döntött a járványhelyzeti védelmi intézkedések ideiglenes szigorításáról. Az alábbi tájékoztatóval szeretnénk segítséget nyújtani a kőszegi polgárok március 8. utáni hétköznapi életéhez.
⚠️ A kijárási tilalom változatlan formában fennmarad este 8 óra és reggel 5 óra között.
⚠️ Közterületen és nyilvános helyen a másik embertől továbbra is legalább 1,5 m távolságot kell tartani!
⚠️ A maszkviselési szabályok szigorodnak. A települések belterületén, az utcán és a közterületen a hatodik életévüket be nem töltött gyerekek kivételével mindenki köteles az orrot és a szájat elfedő maszkot viselni.
⚠️ A közterületeken a gyülekezés, csoportosulás továbbra is tilos.
⚠️ Egyéni szabadidős sporttevékenység külterületen, valamint a települések belterületén – lehetőség szerint a zöldterületeken – egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen a 1,5 méter személyes távolság megtartása mellett folytatható. Az egyéni szabadidős sporttevékenység során nem kell maszkot viselni. A külterületen, illetve a települések belterületén található parkok, arborétumok és erdők látogathatók.
⚠️ A kőszegi kutyafuttatók területén a 1,5 méteres védőtávolság megtartása és a maszk viselése mellett egyidejűleg 6 kutyatartó tartózkodhat kutyájával. A 20 óra utáni kutyasétáltatás továbbra is megengedett.
⚠️ Az iskolák és az óvodák április 7-ig zárva tartanak, az intézmények különösen indokolt esetben (munkavégzés, védekezésben ellátott feladat) akár elektronikusan benyújtott írásbeli kérelem alapján gyermekfelügyeletet biztosítanak. A gyermekétkeztetés megszervezéséről az önkormányzat gondoskodik.
⚠️ A háziorvosok számára az intenzív oltási kampány fokozott terhelést jelent. Kérjük, hogy aki teheti, segítse idős, beteg hozzátartozóit az oltási helyre való eljutásban. Szükség esetén a szállításról az orvosok jelzése alapján az Önkormányzat gondoskodik.
Receptfelíratási igényeiket kérjük, lehetőség szerint emailben jelezzék. A háziorvosi rendelésen való megjelenés kizárólag telefonos időpont egyeztetés után lehetséges. Az orvosok telefonos elérhetősége az oltási berendelésekkel kapcsolatos megnövekedett hívásszám miatt nehézkes lehet, amiért elnézésüket kérjük.
Az ügyeleti ellátást akut, életet veszélyeztető állapot kivételével kizárólag telefonos egyeztetés (94/317-000) után lehet igénybe venni.
⚠️ A Kőszegi Szociális Gondozási Központ területére az ellátást igénylők kizárólag előzetes telefonos bejelentkezés (94/561-510 vagy 561-511) után léphetnek be, az Idősotthonban és a Hajéktalanszálló területén kizárólag ellátottak és az ellátással kapcsolatos munkát végző személyek tartózkodhatnak.
⚠️ A kőszegi kulturális és múzeumi intézmények nem látogathatók. Március 22-ig a könyvtári kölcsönzés minden formája szünetel, a lejárt határidejű kölcsönzött objektumok kölcsönzési határideje automatikusan meghosszabbodik.
⚠️ A Közös Önkormányzati Hivatalban a személyes ügyfélfogadás szünetel. Házasságkötési szándék, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése iránti szándék bejelentése, valamint apai elismerő nyilatkozat megtétele esetére kizárólag előzetes telefonos időpontfoglalást követően, és kizárólag kőszegi, bozsoki és velemi lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkező ügyfelek részére biztosított a személyes ügyintézés. Hivatali ügyintézési tájékoztató:
https://koszeg.hu/.../a-szemelyes-ugyfelfogadas-szunetel...
⚠️ A Városüzemeltető Kft. ügyfélszolgálatán a személyes ügyintézés kizárólag előzetes telefonos egyeztetés után lehetséges (94/562-210, 562-216).
⚠️ A kormányablakok nyitvatartását a március 8-ától életbe lépő szigorítások nem befolyásolják. A kormányhivatalok arra kérik az ügyfeleket, hogy a kormányablakokat csak a legszükségesebb, halaszthatatlan ügyekkel keressék fel, és lehetőség szerint válasszák az elektronikus ügyintézési lehetőségeket.
⚠️ Az üzletek a március 8. és március 22. közötti két hetes időszakban nem nyithatnak ki, kivételt képeznek a napi fogyasztási cikket értékesítő élelmiszerüzletek, a napi fogyasztási cikket értékesítő egyéb (így különösen illatszert, drogériai terméket, háztartási tisztítószert, vegyi árut és higiéniai papírterméket árusító) üzletek, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenység elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, valamint eszközöket árusító üzletek (így különösen a járművet, a gépet, az alkatrészt, az építőanyagot és eszközöket árusító üzlet), az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletek, a mezőgazdasági üzletek, a vágóhidak, a kertészeti árudák, a faiskolák, a helyi termelői piacok, a gyógyszert, a gyógyászati segédeszközt, az optikai eszközöket forgalmazó üzletek, az üzemanyagtöltő állomások, a nemzeti dohányboltok és az újságosok.
⚠️ A virágüzletek március 8-án reggel 6 óra és este 19 óra között nyitva tarthatnak A virágüzletben a nyitvatartási idő alatt megengedett a tartózkodás és a vásárlás.
⚠️ A személyes megjelenést igénylő szolgáltatás céljára szolgáló helyiség vagy helyszín is köteles zárva tartani, kivéve a pénzügyi szolgáltatást, a közlekedési és a szállítási szolgáltatást, a magánegészségügyi szolgáltatást, ideértve a szemüvegkészítést is, a szociális szolgáltatást, a postai, a csomagküldő és a házhozszállítási szolgáltatást, a totózó és lottózó szolgáltatást, a járműszerviz szolgáltatást, a mezőgazdasági és iparigép-szerviz szolgáltatást, a háztartásigép-szerviz szolgáltatást, az épületgépészeti szolgáltatást, az informatikai, a kommunikációseszköz-javítási szolgáltatást, a temetkezési szolgáltatást, az állategészségügyi szolgáltatást, az állat-, növényegészségügyi, élelmiszer-vizsgálati laboratóriumi szolgáltatást, az élelmiszer-feldolgozási szolgáltatást, a közétkeztetési szolgáltatást, az állattenyésztési szolgáltatást, az ügyvédi szolgáltatást, a biztonsági szolgáltatást, az épületüzemeltetési és irodai szolgáltatást, a járműkölcsönzési és a gépkölcsönzési szolgáltatást és a mosási és tisztítási szolgáltatást.
Kérjük, hogy a járványhullám minél gyorsabb megtörése és a korlátozó intézkedések lehető legkorábban megvalósuló feloldása érdekében mindenki szűkítse minimálisra személyes érintkezéseit másokkal, tartsa be az érvénybe léptetett új szabályokat és a korábbról is ismert járványügyi előírásokat!
Kőszeg, 2021. Március 7.
Básthy Béla
polgármester