Kávészünet Somogyi Györgyné, Deli Katalin Natúrpark titkárral

Szombathelyi születésű, 1983-ban ment férjhez a hivatásos határőrhöz, így a romantikus Hétforráson kezdhették közös életüket. Sose hallotta, hogy „gyüttment” lenne, kezdettől fogva kőszeginek érzi magát. A mai napig elvarázsolja, amikor a Jurisics-térről nézi a Kálváriát, a tornyokat, templomokat, gyönyörködik a csodaszép belváros egységes szerkezetében.

Kávészünet Somogyi Györgyné, Deli Katalin Natúrpark titkárral

Brüsszelben kaptak díjat


Szombathelyi születésű, 1983-ban ment férjhez a hivatásos határőrhöz, így a romantikus Hétforráson kezdhették közös életüket. Sose hallotta, hogy „gyüttment” lenne, kezdettől fogva kőszeginek érzi magát. A mai napig elvarázsolja, amikor a Jurisics-térről nézi a Kálváriát, a tornyokat, templomokat, gyönyörködik a csodaszép belváros egységes szerkezetében. A szombathelyi Hámán Kató Zenei Általános Iskola zenei tagozata után 1979-ben érettségizett a Jurisics Miklós Gimnázium német tagozatán. Középiskolás korában a kulturális szemlék állandó szereplője volt, barátnőjével 4 éven keresztül kétszólamú orosz népdalokat énekeltek. Zongorázni szeretett volna, de pici lakásuk miatt a hegedűt választotta. A zenei pályát célozta meg. Az érettségire készülődés mellett behozta az elmaradt hegedű, zongora és szolfézsórákat. A sors fintora, hogy a hosszas készülődés ellenére abban az évben egészségügyi okok miatt nem nyert felvételt a főiskolára, de a Kőszegi Vonósoknak ma is tagja. 1982-ben idegenforgalmi szakvizsgát tett. Dolgozott az Expressz Ifjúsági- és Diákutazási irodában és az IBUSZ-nál is. Aztán következett az Írottkő Natúrpark. Bő tíz évvel ezelőtt egy uniós díjat kaptak Brüsszelben. A nyertesek tiszteletére rendezett gálán hazánkat -a Magyar Turizmus Zrt. és az ÖM turisztikai szakállamtitkársága együttműködésében meghirdetett-„Magyarország legjobban fejlődő ökoturisztikai desztinációja” című pályázat nyertese, az Írottkő Natúrparkért Egyesület képviselte. Kati akkor már titkára volt. Ebben a beosztásában 16 évig szolgált. A Natúrparkhoz érkeztével az egyesület élete felpörgött, kibővült, mára szinte projekt iroda lett, mert a pénz mindig kevés volt, így sok-sok pályázatot kellett nyerni, hogy céljaikat megvalósíthassák. Bakos György társadalmi elnök gyakran mondogatta neki, hogy ő mindent tud az egyesületről, amit tudni lehet és kell, amit ő mindig szerényen hárított. Sajnos, a COVID vírus miatt a 2020-ban odaítélt Gayer Gyula díjat -melyet a Vas Megyei Közgyűlés a megye érdekében kifejtett példaértékű szakmai tevékenységéért, Vas Megye környezet-és természetvédelméért kapta- csak postai kézbesítés útján vehette át. Somogyiné Kati az Írottkő Natúrparkért Egyesületnél zárja aktív éveit, 40 év szolgálati idővel megy nyugdíjba. Ez alkalomból született virtuális beszélgetésünkből ez az írás.

- Az EDEN volt a híres kitüntetés, melyért Brüsszelbe utaztak.
-A Kiváló Európai Desztinációk (angolul European Destinations of ExcelleNce, EDEN) az Európai Bizottság 2006-ban indított turisztikai programja. A kezdetek óta hazánkban is egyfajta márkanevet képviselő Kiváló Európai Desztinációk díjat eddig 27 különböző ország összesen 160 úticélja kapta meg. „Az Alpok lehelete – az Írottkő Natúrpark természeti értékei” című pályaművel „Magyarország legjobban fejlődő ökoturisztikai desztinációja” címet nyertük el. Az elismerő cím mellett közel 2 millió forint marketing támogatásban részesültünk, de legalább ilyen magas volt a díj eszmei értéke, hiszen egy egész térség, az Írottkő Natúrpark került fel a nemzetközi ökoturisztikai palettára. Brüsszelben európai társainkkal együtt vehettük át a ,,Kiváló Európai Desztináció” díjat. Mára már sajnos nemzetközileg is alább hagyott az EDEN-díj és a pályázati rendszer lendülete, de mi ma is nagyon büszkék vagyunk az egyesületünk ilyen magas szintű elismerésére.

-Minden jeles évfordulóra emlékezetes ünnepséget szerveztek.
-2022-ben alapításának 25. évfordulóját ünnepli majd az Írottkő Natúrpark. Nekem szerencsém volt megélni, szervezni a 10, 15. és 20 évfordulós ünnepségeket. A 20. évforduló kapcsán szakmai programokat szerveztünk a Magyar Natúrpark Szövetséggel karöltve, natúrparki kiállítást, ünnepélyes közgyűlést, faültetést szerveztünk, 20 évesek lettünk címmel ünnepi kiadványt adtunk ki, amit Horváthné Korom Zita kolléganőm állított össze, és ekkor indítottuk útjára az azóta hagyománnyá vált Országos Natúrparki Vetélkedőt. A 25. évfordulót úgy tűnik már „páholyból” követem.

-A Madarak és Fák Napja rendezvény egyik kiemelkedő programjuk.
-Gimnáziumi éveim alatt a Madarak és Fák napját a Mohás forrásnál ünnepeltük. 2008-ban Dr. Németh Csaba keresett meg bennünket, hogy ünnepeljük együtt az Őrségi Nemzeti Parkkal ezt a napot. Nagyszerű helyszínt ajánlott, a kőszegi Alsó-rétet. Innen a program címe is: Miénk itt a rét. A Natúrpark majd minden évben megpályázta a program anyagi hátterét, ennek segítségével tudtuk megrendezni. Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósággal közösen elnyertük „Az év ökoturisztikai élménye 2018” díjat - Az év „együtt-élő” ökoturisztikai élménye - „Élmény a helyiekkel” kategóriában.

-Hogyan foglalná össze a Natúrparki Vetélkedő lényegét?
-Az Írottkő Natúrparkért Egyesület 2012-ben ünnepelte fennállásának 15. évfordulóját. Ebből az alkalomból nagyszabású vetélkedősorozatot hirdettünk, melyet a mai napig szervezünk. Az évek során rengeteg szellemi és gyakorlati feladatot állítottunk össze a többezer kőszegi, és natúrparki jelentkezőnek. Az óvodás korosztálytól felnőtt korig mindenkinek van lehetősége velünk játszani. Volt helytörténeti, turisztikai, kultúrtörténeti, állat- és növényismereti, geológiai, térkép-ismereti kérdésünk a sok-sok közösségkovácsoló gyakorlati feladat mellett. Több éven keresztül Szombathelyről, sőt Veszprém megyéből is voltak résztvevőink. A verseny szervezése, a feladatok kitalálása a munkatársak feladata, ami a napi munka mellett nem kis terhet jelent mindenkinek. Nagyon sokat köszönhetek férjemnek, Somogyi Györgynek, aki nyugdíjasként sok szabadidővel rendelkezett és volt kedve szellemes és játékos feladatok kitalálására. Rengeteget segített a feladatok megírásában, a döntők lebonyolításában.

-Hogyan jött a Kőszegi Kulturális Kincskereső elnevezésű program?
-A Magyar Turizmus Zrt. 2009-et a Kulturális Turizmus évének hirdette meg, melynek szlogenje az „Itthon láss csodát!"volt. Ehhez a programhoz csatlakoztunk mi is. Akkoriban 4 hónapos táppénz időszakomat töltöttem otthon. Így unaloműzőként kitaláltam ezt a városnéző sétát, melynek "Kőszegi Kulturális Kincskereső" címet adtam. Fontos szempont volt, hogy a főként diákok részére létrejött játék ingyenes és egyedi legyen. Azt szerettem volna, hogy a gyerekek önállóan fedezzék fel a várost. A séta közben folyamatos a város történeti- és helyleírása. Közben feladatokat kellett megoldani, épületeket, tárgyakat megfigyelni. A 3 feladatlapból álló kérdéssor és az önálló városnézés feladatait helyesen megválaszolóknak oklevél, vagy egyedi logóval tervezett kitűző az ajándéka.

-A 16 év során megvalósult projektek felsorolása sem egyszerű.
-Bizony sok időt venne igénybe mindent fölsorolni. Civil főzőverseny indítása, a horvát, német nemzetiségi önkormányzatok meghívása. Ízek az Alpokalján–sütemény, lekvár, szörp, gyümölcskészítmény, reform-konyhai termékek versenye a Natúrpark ízei, gasztronómiai fesztivál, az Orsolya napi vásáron. Tisztasági-és parlagfű mentesítési akciók, forrástakarítások, Fogadj Örökbe! akciók, Autómentes napok. Kiadványokat, térképeket, éves programajánlókat, prospektusokat adtunk ki Kőszegről, az Írottkő Natúrparkról, tanösvényekről, kézművesekről, kultúrtörténeti, turisztikai és ökoturisztikai értékekről, készítettünk diákok által összeállított kézműves mesterségek értéktárát.
Információs táblákat hoztunk létre a hegyen, és az összes natúrparki településen, a turisztikai célpontokon. Ingyenes képzéseket szerveztünk: gombaismeret, gyógynövényismeret, falusi turizmus, német alapfokú nyelvtanfolyam, kosárfonás, bormarketing témakörökben. Szerveztünk tanulmányutakat, marketingakciókat, fotó-és rajzkiállításokat, Natúrparki Kézműves Hagyományok Napját. Készültek szakmai tanulmányok, stratégiák kolléganőim: Rezner Hajnalka és Ávár Alíz gondozásában.

- Sok kollégával dolgozhatott, akik ma már máshol keresik a kenyeret.
-Körülbelül 40 munkatársam volt a 16 év alatt, közülük 22 Tourinformos kolléga. E mellett közel 50 középiskolás és egyetemista töltötte nálunk szakmai gyakorlatát. Merőben új lett a helyzet 2017-ben, mikor az Írottkő Natúrpark megszerezte a Turisztikai Desztináció Menedzsment címet. Győrffy Gábor TDM-menedzser érkezésével megélénkült a turisztikai munka: kibővült az iroda turisztikai programkínálata, szorosabb lett a turisztikai szolgáltatókkal a kapcsolattartás, sok új elemmel bővült a térség marketingje, nagyon jó kapcsolatot alakítottunk ki a Büki Gyógyfürdő Zrt-vel, elkészült a város új turisztikai honlapja.

-Segítő háttér nélkül nehéz lett volna ezt a feladatot ellátni.
-Sok szép, érdekes, eredményes dolgot csináltunk munkatársaimmal, amihez hozzátartozik egy igen fontos dolog: köszönet a családnak a nyugodt háttérért, a nem velük töltött időért, a sok-sok túlóra és távollét megértéséért. Én nem voltam közéleti ember, csak egy civil szervezet titkára, de ez nekem nagyon sokat jelentett. Szerettem a munkámat, szerettem a szervezést, a kihívásokat. Megtaláltam a munka szépségét az egyesületnél. Az utóbbi pár évben már kissé elfáradtam, erre egészségügyi állapotom is többször figyelmeztetett. A kor nem múlik el nyomtalanul és nemrég elmúltam 60. Örülök, hogy az egyesületnél ennyi időt tölthettem, de most már jól fog esni egy kis lassítás, lazítás.

Kiss János