Kávészünet Neudl Mariannával, a Biotéka vezetőjével

Az utóbbi időben hazánkban bővült a bioélelmiszerek kínálata. Érthető módon egyre gyakrabban láthatjuk, kóstolhatjuk azokat az egészséges életmóddal kapcsolatos különböző rendezvényeken és vásárolhatjuk őket a bioboltokban.

Kávészünet Neudl Mariannával, a Biotéka vezetőjével
A gyógyszertárban szerette meg a szakmát

Az utóbbi időben hazánkban bővült a bioélelmiszerek kínálata. Érthető módon egyre gyakrabban láthatjuk, kóstolhatjuk azokat az egészséges életmóddal kapcsolatos különböző rendezvényeken és vásárolhatjuk őket a bioboltokban. A kialakulóban lévő fogyasztói rétegük keresi ezeket a dolgokat a különböző üzletekben, piacokon. Neudl Marianna a Kőszegen működő Biotéka vezetője bár helyi születésű - de eddigi életében voltak kis kitérők, de ismét a város levegőjét szívhatja éjjel-nappal. Egy ideig élt Szombathelyen, aztán közel 10 évig Gyöngyösfaluban. Mindig visszavágyott Kőszegre, ahol az általános iskolát is végezte. A régi Balogban koptatta a padokat. Itt kezdte érdekelni a kémia, melyet, a jó emlékű iskolaigazgató, Hidegh Lajos tanár úr szerettetett meg vele. A gimnáziumot is Kőszegen végezte, ma is büszke arra, hogy a Jurisics Miklós gimnázium diákja lehetett. Szívesen gondol vissza Mátrainé Tálas Ilona tanárnőre, Molnár Tibor tanár úrra, Francsics Katalin tanárnőre, akik nemcsak a tananyaggal, de személyiségükkel is tanítottak, példát mutattak. Nem csoda, hogy felnőtt fejjel megnyugvással tölti el, hogy fia is az iskola tanulója. Marianna az érettségit követően gyógyszertári asszisztensnek tanult Sopronban, az Egészségügyi Szakdolgozók Továbbképző Intézetében. Akkor Magyarországon ez volt az egyetlen ilyen iskola, és az ország minden pontjáról voltak diáktársai, barátai. Gyógyszertári gyakorlatait Sopronban és Kőszegen töltötte. Ekkor szerette meg a patika légkörét és az ott végzett munkát. Ma is hálával és szeretettel emlékezik a kőszegi gyógyszertár dolgozóira, akik befogadták, támogatták, segítették. Itt találkozott Maurer Gábor gyógyszertár vezetővel, ő volt a Főnök úr, a szó igazi értelmében. Az általa vezetett csapat oltotta belé a szakma iránti szeretetet. Igaz, hogy csak rövid ideig dolgozhatott velük, mert férjével, -aki a Haladás labdarúgója volt,- Szombathelyre költöztek. Ott a gyógyszerraktárban, majd egy gyógynövény szaküzletben dolgozott. Amikor ’94-ben visszaköltöztek Kőszegre, akkor került a győri cég által üzemeltetett Biotékába, majd két év után átvette üzemeltetését. Akkor az üzlet még a patika múzeummal közös épületben működött. Tíz éve költöztek át a szomszédos épületbe, ahol nagyobb, kényelmesebb helyük lett. A biobolt természetesen nemcsak egészséges élelmiszerek forgalmazásával foglalkozik. A Biotékában gyógyteákat, vitaminokat, immunerősítőket, natúrkozmetikumokat is találunk a kínálatban. A táplálék kiegészítők mellett gluténmentes, tejmentes vegán és diabetikus termékeket is vásárolhatunk. A különböző fűszernövényekkel még finomabb falatokat tudunk készíteni. Természetesen a biobolt termékei közé tartoznak a környezetbarát tisztítószerek is. A biotermékek nagyon népszerűek a nők körében, hiszen ők már odafigyelnek arra, hogy ne használjanak szintetikus termékeket.
-Az évek alatt elvégeztem egy gyors- és gépírói tanfolyamot is, megszereztem az alapfokú könyvelőit, eladóit, boltvezetőit. Képesített természetgyógyász és fitoterapeuta vagyok. Évekig tanítottam, vizsgáztattam. Jártam a megye falvait és előadásokat tartottam a gyógynövényekről. Korábban szükséges volt szakmai végzettség az üzlet nyitásához, sajnos ma már elegendő a boltvezetői. Szerintem a megfelelő színvonalú munkához ma is szükség lenne legalább alapfokú egészségügyi végzettségre. András Mónikával 21 éve dolgozom együtt, aki dietetikus és kiegészítjük egymás munkáját. A Biotéka sikeres működésében mind szakmailag, mind emberileg nagy szerepe volt az évek során. Egy iskolai osztálytársam Éva is velünk dolgozik.
-Nagyon szeretem a munkámat, az emberekkel való személyes kapcsolat lehetőségét. Mindig érdeklődéssel figyelem a hozzánk betérőket. Jó érzés, ha tudok segíteni. Van úgy, hogy néha csak meghallgathatom őket, mert abból is kiderülhet, miben segíthetek. Az évek során magam is sokat tanultam a vevő-eladó találkozásokból.
-Manapság az emberek már igyekeznek vigyázni az egészségükre és az internet világában sok információt el is olvasnak. Ennek ellenére egyre inkább szükség van a munkánkra és a több évtizedes tapasztalatunkra. A média az embereket elárasztja, bombázza reklámokkal, amik néha csodát ígérnek. Nem könnyű eligazodni a sok, néha ellentmondásos információk között még nekünk szakembereknek sem. Gyorsan és befektetett munka nélkül ígérnek egészséget, visszahozott fiatalságot, szépséget. Mi, emberek gyakran a könnyebb utat választjuk, könnyen bedőlünk az ígéreteknek. Atöbb éve fennálló problémát szeretnénk gyorsan megoldani egy csodát ígérő termékkel. Pedig a változásért, a jobb közérzetért nekünk is kell tenni. Meg kell vizsgálni eddigi életünket és változtatni rajta, ha szükséges. Sem én, sem más nem tud senkit meggyógyítani. Mi a változás elindításában segíthetünk, ha igénylik, a munkát mindenkinek magának kell elvégezni. Természetesen, mind szakmailag, mind emberileg örömmel támogatunk mindenkit, akár személyre szabott tanácsokkal is.
-Az elmúlt egy év a Coronavírus miatt mindenki számára nehéz volt. Tavaly márciusban mindnyájan tanácstalanul álltunk a jelenség előtt. Számunkra is ellentmondásos információk keringtek, szerencsére a több évtizedes tapasztalatunk segített bennünket. Igyekeztünk mindenkinek szakmailag és emberileg is segíteni.
-Amit tanácsolni tudunk, tudtunk az volt, hogy erősíteni kell az immun-rendszerünket. Ennek sokféle módja van, gyógynövények, vitaminok, ásványi anyagok, méhészeti termékek, illóolajok, egészséges ételek és a tiszta víz.
-Amikor nem minden a vírusról szól, kicsit a mi munkánk is más. Sajnos, nagyon sokan különböző étel- és egyéb allergiával élik mindennapjaikat. Tanáccsal, receptekkel és speciális termékekkel tudunk nekik segíteni. Sokan kérik a tanácsunkat gyógynövényekkel kapcsolatban is, ezekből 80-100 félét tartunk. Természetesen ilyenkor a tél elmúltával, a tavasz elején a C,a D vitamin a cink, szelén, multivitaminok, az immunerősítők, gyógyteák a legkeresettebbek. Egyre többen ismerik az illóolajak áldásos hatását is.
-Nagyon szeretem a várost és az itt élő embereket, számomra mindig fontos volt és az ma is, a civil szervezetek, városi programok segítése. Részemről a segítés lényege az, hogy ne beszéljünk róla, hanem tegyünk érte. Szívesen tartottam előadások régebben a városban is. Bízom abban, hamarosan eljön az idő, hogy a jövőben is lesz rá lehetőség. Az emberek érdeklődése egyre jobban a gyógynövények és az egészséges táplálkozás irányába tolódik. Nem is olyan régen a Berzsenyi Dániel Megyei Könyvtár szervezésében több évig jártam falvakba előadásokat tartani a már nagyanyáink által jól ismert és használt gyógynövényekről. Mindig nagy szeretettel fogadtak és gyakran az 1-2 órás előadás 3-4 óráig is tartott a sok kérdés miatt. Tanítottam Szombathelyen természetgyógyászokat, fitoterápeutákat és gyógynövény kertészeket is. Több alkalommal tartottunk életmódtáborokat Kőszegen is, amelyek az érdeklődők szemléletformálását voltak hívatottak segíteni.
-Munkámat illetően pozitív visszajelzés, ha végig megyek a városban, ismerem az embereket és mosolyogva köszönünk egymásnak.

Kiss János