Kávészünet a világhírű Bánhegyi testvérekkel

Bánhegyi Adrienn és Kata Zircen születtek, az óvodát viszont már Kőszegen kezdték, miután szüleik a Dr. Nagy László gyógypedagógiai Intézetben kaptak munkát. Édesapjuk, a korábbi labdarúgó, edző, majd testnevelőtanár Bánhegyi Attila. Édesanyjuk Kaszner Éva, logopédus.

Kávészünet a világhírű Bánhegyi testvérekkel

Mire vitték az ugrókötéllel?

Bánhegyi Adrienn és Kata Zircen születtek, az óvodát viszont már Kőszegen kezdték, miután szüleik a Dr. Nagy László gyógypedagógiai Intézetben kaptak munkát. Édesapjuk, a korábbi labdarúgó, edző, majd testnevelőtanár Bánhegyi Attila. Édesanyjuk Kaszner Éva, logopédus. A testvérpár azután kezdett ugrókötelezni, miután édesapjuk a televízióban figyelt fel a sportágra, és kiváló gyakorlatnak tartotta. Később Szombathelyen kötélugró klubot is alapított, melynek tagjaként lányai 1997-ben csapatban megnyerték a világbajnokságot gyermek kategóriában. 2006-ban Adrienn világrekordot állított fel 330 ugrással „triplázásban”, melynek során egy ugrás alatt háromszor pörgette meg a kötelet maga alatt. Mintegy 15 évig űzte versenysportszerűen az ugrókötelezést. Kata után, 2010-ben Adrienn is bekerült a Cirque du Soleil társulatba, ahol többek között a Wintuk, Quidam és a La Nouba című produkciókban lépett fel. 2014-ben részt vett a német Das Supertalent tehetségkutató műsorban. Több NBA -mérkőzésen is fellépett (Orlando Magic és New York Knicks félidőkben), szerepeltek a riói karneválon, illetve a 2016-os riói olimpián is. A rio de janeiro-i karneválon Bánhegyi Adrienn és Kata az egyik híres szambaiskolával vonult fel. Előadásukkal elkápráztatták a forgatagra látogatókat. Csaknem egymillió turista volt kíváncsi rájuk is. A testvérpár több ország tehetségkutató műsoraiban is fellépett az elmúlt években. A Cirque du Soleil társulattal körbeutazták a világot és váltak ott is híressé, ahol korábban még nem hallottak róluk. Most a vírus veszélyhelyzet miatt kényszerű pihenőjüket Kőszegen töltik. Adrienn francia párjával, Kata a családdal tölti a karantén időszakát. A Bánhegyi lányok az eltelt 10 évben bejárták a világot és ahogy Adrienn mondja, álmukban sem gondolták volna, hogy egyszer ők népszerűsítik Magyarországot.
Adrienn testnevelőtanár, Kata személyi edző és pilates oktató. Tavaly Kőszegen Jumpplus World nyári ugrókötél tábort szerveztek, amelyen bárki részt vehetett, aki érdeklődik az ugrókötelezés mint sportág vagy edzés forma iránt. A világhíres Bánhegyi testvérek népszerűsége óriási érdeklődést váltott ki a sport iránt, amely egyre nagyobb népszerűségnek örvend a fitnesz világában is.
A vírushelyzet leteltével Adrienn mielőbb szeretne visszatérni Prágába, ahol már hosszú ideje otthonra lelt. Tekintettel a rendkívüli helyzetre, mostani interjúnk elektronikus levelezéssel készült. Mindketten résztvevői voltak a „beszélgetésnek”, ezért amikor Adrienn szólal meg egy „A”-val, amikor pedig Kata, egy „K”-val jelöljük.

-Azt gondolhatnánk, miután Kőszegen gyerekeskedtek, talán vannak itt rokonaik.

-(K): Nincsen kőszegi felmenőnk, édasanyánk Móron született, édesapánk pedig Székesfehérváron töltötte gyerekkorát. Jelenleg Kőszegen, édesanyánk otthonában töltjük az időnket.

-Először Kata, majd később Adrienn is csatlakozott a Cirque du Soleil (Napflény Cirkusz) társulatához. Hogy történt?

-(A): A Cirque du Soleil profi ugróköteleseket keresett, és a Magyar Ugróköteles Szövetség továbbította ezt a megkeresést több magyar klubnak is. Ekkor Katával úgy gondoltuk, hogy szerencsét próbálunk és elküldjük a videónkat a cégnek. Ezután meghívást kaptunk a franciaországi Orleans-ban tartott válogatóra, ahol egy egész napos felvételin kellett különböző kihívásokat teljesíteni. Több országból érkeztek a jelentkezők, mindenki más- más sportágban volt tehetséges. Kellett színészkedni, énekelni, tornászni, táncolni és persze ugrókötelezni is. A nap végére már csak tizen maradtunk, azok, akik addig minden akadályt teljesítettek. Nem kaptunk azonnal szerződést, hanem csak egy oklevelet arról, hogy bekerültünk a Cirque du Soleil adatbázisába, és a jövőben, ha lesz a profilunknak megfelelő pozíció, akkor kapcsolatba lépnek velünk. Katát pár hónapra rá hívták is, és csatlakozott a Quidam című műsorhoz, amellyel 11 évig turnézott a világ körül. Nekem pedig 6 évre rá ajánlottak egy rövidebb távú szerződést New Yorkban.

-Bejárták a világot. Csillogó nagy színpadokról hódították meg a közönséget.Léptek-e fel együtt, egyidőben?

-(K): Mindig vágytunk erre, de a cirkuszi évek alatt ritkán volt lehetőségünk együtt szerepelni, az utóbbi években viszont egyre többször. Az egyik nagy közös élményünk a Riói Karnevál volt.

-Kata a Quidam produkcióban lépett fel. Ez mit jelent?

-(K) Cirque du Soleilnek több különböző műsora van, vannak rezidens előadások, a legtöbb ilyen műsor Las Vegasban csodálható meg, illetve vannak olyan előadások, amelyek folyamatosan turnéznak. A Quidam című műsorban a fő szerepem ugrókötelezés volt, de más mellékszerepekben is részt kellett vennem. Az ugróköteles műsorszámban egy orosz akrobata csapat és egy japán ugróköteles fiú osztotta meg velem a színpadot. Nagyon vidám, gyors és lendületes előadás volt, élő zenével! Az évek során a Quidam artista csapata szinte egy utazó családdá formálódott, a mai napig szoros kapcsolatban vagyunk egymással.

-Mindent egybevetve, mennyi időt töltöttek kinti társulatoknál?

-(A):Kata folyamatosan 11 évet töltött turnén, nagyon sok országot meglátogatott. Én sokat dolgoztam Európában, az Egyesült Államokban, Kanadában és Németországban, az utóbbi nagy kedvencem Spanyolország, ahol hosszabb távú szerződéseket vállaltam.

-Volt-e idehaza, Magyarországon fellépésük?

-(K): A Quidam című műsorral szerepeltünk a Papp László Sportarénában is, nagyon különleges élmény volt! A cirkusz műsorain kívül többször is volt előadásunk Budapesten és számos más magyar kis és nagy városban is.

-Kőszegen mivel telik az idejük?

-(A): Leginkább edzéssel töltjük az időt, illetve online órákat tartunk, online oktató képzés is zajlik. Számos új videót sikerült készítenünk ez idő alatt, amit a következő hetekben reméljük, hogy a közönségünk is szívesen vesz.

-Melyik produkciójuk a legkedvesebb saját maguk számára?

-(A): Az egyik kedvenc előadásunk a tavalyi Savaria Karnevál volt, de nagyon sok más emlékezetes fellépés is van.

-Visszamennek-e a Cirque du Soleil társulatba?

-(K): Idén februárig a Cirque du Soleil at Sea csapatával dolgoztam 6 hónapot egy tengerjáró luxushajón, nagyon érdekes tapasztalat volt! Amikor van lehetőség, akkor szívesen dolgozunk a társulattal!

-Ilyen hosszú külföldi munka után, bizonyára sok barátra tettek szerte a világban.

-(A): Nagyon sok barátság született a cirkuszi évek alatt, számos nemzetséggel volt szerencsénk együtt dolgozni, és amikor egy több éves turnén vesz részt az ember, akkor a színpadon kívül nagyon sok más helyzetben is lehetőség van megismerni egymást. Hasonló érdeklődési kör, a mozgás, sport szeretete, a műsorok alatt szerzett közös élmények különleges emlékekké válnak. Amik talán egy életre összekötnek bennünket.

-Amikor majd nem „kötélugrálnak” hogyan tervezik az életüket és hol?

-(A): Valószínű, hogy továbbra sem fogunk megszabadulni az ugróköteleinktől. Az elmúlt években a műsorok mellett igyekeztünk bővíteni a tevékenységeinket. Működik egy webshop-unk, ami Jumpplus World néven található meg az interneten. Ugróköteles fitnesz oktatókat képzünk, ugróköteleket árulunk, illetve iskolai programokat szervezünk.
Emellett van egy színpadi műsorokkal foglalkozó csapatunk ARTariff néven előadásokat, show műsorokat tervezünk, állítunk össze.

Kiss János