Főzőverseny - eredmények - receptek
Az Orsolya-napi főzőverseny eredményei olvashatók a bővítményben, és néhány sikeres recept. A díjakat támogatta Huber László polgármester és Rátz Zoltán vállalkozó.
szombat
kiemelkedően sikerült ételek
CÁKI Kulturális Egyesület erdei gombás fasírozott tökmagolajos krumpli salátával, sütőtökleves legeredetibb hagyományos étel
Kőszegi Polgárőrség toros káposzta a tradicionális ízek királya
Nemescsó Önkormányzat vaddisznó pörkölt legjobb vadétel
Horvát Nemzetiségi Önkormányzat köcsögös bab egyszerűen tökéletes
medvehagymás füstölt nyelv – köret KÜLÖNDÍJ
Tüzes Menyecskék töltött szőlőlevelek, füstölt csülökkel, boros-tejfölös aprókáposztával tüzes őszi tökély
Plébánia Karitász gulyás áldott ízek
kiválóan sikerült ételek
Concordia-Barátság Énekegyesület Kolbászos burgonyaleves vargányával zamatos kísértés
Szenc Önkormányzata csülök pörkölt és csülkös pacal legjobb vendég-íz
Halkan Kovácsolók pincepörkölt ízek kovácsa
jól sikerült ételek
Balog Iskola SZM vadragu vadítóan kellemes
Bersek Iskola SZM paprikás krumpli gazdagon hagyományos
ízletes falatok
Kőszegfalvi Baráti Kör pejsli Kálmán aranya
Ifjúsági Tűzoltók pörkölt puliszkával energiabomba a kihívásokra
vasárnap
kiemelkedően sikerült ételek
Kőszeg Város Fúvószenekara tejszínes erdei ragu Felső hangon szóló
Génius Rock&Roll Club chilis bab Fenséges kiugró ízek
Másnaposokk csülkös-babos káposzta Gyomorrendészeti díj
Halkan Kovácsolók gulyás Bő lében és jó ízben
kiválóan sikerült ételek
Lengyelek Kőszegen żurek, húsos pirog és vargányás-káposztás pirog Barátság –díj
Balog Iskola SZM tárkonyos-vargányás csirkeragu leves Erdőbe vitt csirke
jól sikerült ételek
Kőszegi Borbarát Hölgyek tarhonyás-szalonnás lecsó Jó bornak való
Kőszegért Egyesület babgulyás Az ígéret ostroma
válogatás a receptekből
ERDEI GOMBÁS FASÍROZOTT
TÖKMAGOLAJOS KRUMPLISALÁTÁVAL
ERDEI GOMBÁS FASÍROZOTT
Hozzávalók:
30 dkg gomba, lehet szárított is (mi a versenyre szárított vargányát, trombitagombát és barna tinorut használtunk)
2 db. tojás,
50 dkg. darált hús
1 csokor zöldpetrezselyem,
1 fej vöröshagyma (vagy két kisebb)
2 gerezd fokhagyma
só, bors
zsemlemorzsa, olaj
Elkészítés:
A gombákat megmossuk, és apróra szeleteljük (ha szárított gombáról van szó, akkor belemorzsoljuk, vagy beáztatjuk vízbe és utána vágjuk fel). A vöröshagymát megtisztítjuk és finomra vágjuk,vagy reszeljük majd a forró zsiradékon dinszteljük. Hozzáadjuk a húst és a tojásokkal együtt gombát is. Sózzuk, borsozzuk, majd apróra vágott zöldpetrezselymet és zúzott fokhagymát adunk hozzá és jól összekeverjük. 1 órát pihentetjük, hogy jól összeérjenek az ízek, majd vizes kézzel gombócokat formázunk a masszából, amit zsemlemorzsában megforgatunk, s végül forró olajban kisütünk.
TÖKMAGOLAJOS KRUMPLISALÁTA
Hozzávalók:
1 kg krumpli (legjobb lenne a kiflikrumpli)
3-4 lilahagyma
kb. 2 evőkanál ecet
3-4 evőkanál tökmagolaj
só, cukor, bors, víz
Elkészítés:
A krumplit héjában megfőzzük, megpucoljuk, karikákra vágjuk (ha nem főtt szét… de jó az is,ha kockázzuk). Hozzáteszem a felszeletelt lilahagymát, majd ráöntöm a vizes, ecetes, sós-cukros öntetet. A végén pedig hozzáöntöm a tökmagolajat. Jó ha hagyunk neki időt összeérni (egy éjszakát hűtőben).
Toros káposzta
Hozzávalók 50 adagra:
10 kg savanyú káposzta
2 zacskó babérlevél
2 zacskó bors - fekete (egész)
1 kg zsír - sertés
13 kg sertéslapocka
3 kg közepes fej hagyma - vörös
3 fokhagyma
10 dkg pirospaprika
2 zacskó kömény
0,3 kg só
A tálaláshoz:
tejföl (20%-os)
pirospaprika
kenyér – fehér
1. A savanyú káposztát alaposan átmossuk, majd annyi vízzel feltesszük főni, amennyi ellepi. Babérlevelet, és egész borsot adunk hozzá, majd kb egy órán át főzzük.
2. A húst is megmossuk, majd felkockázzuk.
3. Zsírt forrósítunk, melyre a felkockázott húst rátesszük, átforgatjuk, egy percig pirítjuk.
4. Felöntjük annyi vízzel, ami háromnegyedig ellepi a húst.
5. Beletesszük a felkockázott vöröshagymát, őrölt pirospaprikát, és beletörjük a fokhagymát, sózzuk borsozzuk, majd puhára főzzük a húst.
6. Mikor a hús készen van, a káposztát leszűrjük, és a kész húsra tesszük, majd összeforgatjuk azzal.
7. Tejföllel, friss fehérkenyérrel tálaljuk.
költség egy főre: 300 Ft
költség: 15000 Ft
Csapat neve: Kuchnia Polska/Lengyel konyha
Csapat tagok: Bönditzné Siwiec Magdalena, Piotr Konieczka, Bönditz Szabolcs, Bönditz Szabolcs junior.
Menu: żurek staropolski (lengyel nemzeti leves), pierogi z miesem (husos pierogi), pierogi z kapustą i grzybami (varganyas, kaposztas pierogi)
Recept:
żurek staropolski (lengyel nemzeti leves)
kell hozza
- sajat keszitesu liszt kovasz (parnapig kell kavaszolni)
- lengyel falusi kolbasz es bekon
- lengyel krumpli, hagyma, fokhagyma, friss majaranna, bors, baber level, ziele angielskie (Pimenta dioica)
- repce olaj, vaj, tejfol, tejszin, varganya fuszerkent
pierogi z miesem (husos pierogi)
-toltelekhez: sertes comb es lapacka pecsenye hogymaval zoldsegekkel, foszerekkel (so, bors)
kezzel ledoralva piritott hogymaval, osszekevert tojasokkal
-teszta: liszt, viz, so, tojasok, repce olaj
tesztat szet kell nyujtani, kivagni benne karikakat, minden karikara rarajni kis tolteleket es osszeragasztani a szeleket kis pierog, felholt formaba
pierogi z kapustą i grzybami (varganyas, kaposztas pierogi)
- toltelekhez: savanyitott kaposzta, szaritott varganya, hagyma, vaj, fuszerek, baber level, bors, so, ziele angielskie (Pimenta dioica)
-teszta: liszt, viz, so, tojasok, repce olaj
tesztat szet kell nyujtani, kivagni benne karikakat, minden karikara rarajni kis tolteleket es osszeragasztani a szeleket kis pierog, felholt formaba
MARHA-JÓ CHILIS BAB GALAXY MÓDRA
Hozzávalók:
házi zsír, olaj
füstölt szalonna
bacon szalonna
3 kg vöröshagyma
2 fej fokhagyma
1 kg zöldpaprika
3-4 db kápia paprika
2 kg paradicsom
házi zöldséges paradicsomszósz
2 kg marhahús (lapocka vagy hátszín) darálva.
4 kg sertéslapocka
1 kg füstölt tarja
só
bors
pirospaprika
római kömény
chili paprika
erős pista
víz // marha-alaplé
gersli
lestyán, petrezselyem zöldje, zeller zöldje + gumója
10 tojás
liszt
kukorica
fejtett bab
tálaláshoz: tejföl, chili paprika, erős pista, kenyér
___________________________________________________________________________
Az árpagyöngyöt kockára vágott füstölt hússal marha alaplében, hagymával, lestyánnal, zellerrel ízesítve puhára pároljuk.
A csipetkét előkészítjük.
A füstölt-,és a bacon szalonnát kevés zsiradékon megpirítjuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, paprikát, fokhagymát és a zsiradékot kiegészítjük a szükséges mennyiségre.
Hozzáadjuk a darált marhahúst, az apróra kockára felvágott sertés lapockát.
Sózunk, fűszerezünk. (bors, római kömény, chili paprika, édes fűszerpaprika)
Meghámozott paradicsomot, kápia paprikát teszünk hozzá és kevés paradicsomszószt, majd marha alaplével felöntjük, és beállítjuk a ragu sűrűségét.
A húsokat puhára főzzük., majd fagyasztott kukoricát fejtett babot adunk hozzá, ezeket is puhára főzzük. Ízesítünk, friss zöldpetrezselymet, lestyánt és kevés zellerlevelet adunk hozzá.
Az elkészült húsraguhoz adjuk a füstölthúsos, puhára főzött gerslit, valamint az időközben elkészített, marhahúslében megfőzött csipetkét.
Alaposan összekeverjük ételünket, és forrón, friss kenyérrel tálaljuk.
Erős paprikát, tejfölt kínálunk hozzá, és nyugtázzuk munkánk sikerét a jóízűen ebédelők láttán.
Tűzről pattant menyecskék csapata
Étel megnevezése:
Töltött szőlőlevelek, füstölt csülökkel, boros-tejfölös aprókáposztával.
Recept:
Az előfőzött szőlőleveleket, megtöltjük darálthúsos-rizses töltelékkel, szorosan feltekerjük.
Pörköltalaphoz hozzátesszük a savanyú káposztát, füstölt csülköt, fűszerezzük, a tetejére rétegezzük a töltött szőlőleveleket. Puhulásig főzzük. Tejfölt keverünk hozzá, és borral ízesítjük. Tálaláskor adunk káposztát, csülköt, töltött szőlőlevelet, tejföllel meglocsoljuk.
Csülkös-babos káposzta
Hozzávalók 50 személyre
10 kg sertés lapocka és bőrös comb vegyesen
2 db. füstölt hátsó csülök
1 pár házi húsos kolbász
4 kg vecsési savanyú káposzta
6 csomag zsenge bab
5 kg vöröshagyma
Őrölt kömény, pirospaprika, só, bors, vegeta, 2 üveg lecsó
Elkészítés
A hagymát forró zsiradékon megdinszteljük, meghintjük az őrölt köménnyel. Beletesszük a kockára vágott húsokat, majd pörköltet készítünk belőle.
Az előre megfőzött csülköket felkockázzuk, majd ha megpuhult a hús, hozzátesszük és felengedjük a főtt csülök levével.
Összeforralás után beletesszük a babot és az egyszer átmosott savanyú káposztát.
Ha minden megpuhul, tálalás előtt belevágjuk a karikára vágott húsos kolbászt.
Korábbi hírek
- 2024-11-22 - Szent Imre templom megáldása
- 2024-11-21 - 63. Nemzetközi Sporttörténeti Konferencia
- 2024-11-21 - Adventi dióhéj koncert
- 2024-11-20 - ADVENTI BÜTYKÖLDE FELNŐTTEKNEK, CSALÁDOKNAK
- 2024-11-19 - Tájékoztatás 4. körzet rendelés 2024. novembertől
- 2024-11-19 - Tekintetek a nagyvilágból
- 2024-11-18 - 35 éves a Hajnalcsillag Néptáncegyüttes
- 2024-11-18 - 2869_28 hrsz. telek
- 2024-11-18 - 2975_110
- 2024-11-18 - Advent a Natúrparkban...ahogy mi szeretjük
- 2024-11-17 - Új Borkirálynő
- 2024-11-16 - LEGYÜNK ISMERŐSÖK! 4.
- 2024-11-15 - Néhai Strauss Gusztávné hagyatéka
- 2024-11-15 - Hangok az égből
- 2024-11-15 - Szezonzáró Sport Buli
- 2024-11-15 - Online ingyenes színházi előadásvetítés
- 2024-11-14 - Na végre! - Beleznay Endre önálló estje
- 2024-11-14 - Székely László, volt kőszegi apátplébános
- 2024-11-12 - Tájékoztatás mezőgazdasági összeírásról
- 2024-11-12 - ÉRTÉKEK NYOMÁBAN - Vasi irodalmi értékek nyomában