DÖNTÖTTEK A KÉPVISELŐK

A foglalkoztatásról, a város környezeti állapotáról, a forgalmi rend változásokról és a külkapcsolatokról szóló éves beszámolót tárgyalta meg csütörtökön a képviselő-testület. Döntés született a villamos-energia beszerzésről, a 3. háziorvosi körzet helyettesítéséről, közműfejlesztési hitel felvételéről, óvodai intézményvezető-helyettes kinevezéséről, munkaszolgálatos emlékút létesítéséről, a Művelődési Központ pénzmegtakarításának átcsoportosításáról, és a 2020. évi rendezvénynaptárról. Két kiváló sportoló polgármesteri elismerő oklevélben részesült.

DÖNTÖTTEK A KÉPVISELŐK
A foglalkoztatásról, a város környezeti állapotáról, a forgalmi rend változásokról és a külkapcsolatokról szóló éves beszámolót tárgyalta meg csütörtökön a képviselő-testület. Döntés született a villamos-energia beszerzésről, a 3. háziorvosi körzet helyettesítéséről, közműfejlesztési hitel felvételéről, óvodai intézményvezető-helyettes kinevezéséről, munkaszolgálatos emlékút létesítéséről, a Művelődési Központ pénzmegtakarításának átcsoportosításáról, és a 2020. évi rendezvénynaptárról. Két kiváló sportoló polgármesteri elismerő oklevélben részesült.
A 2019-es év utolsó testületi ülését tartotta a kőszegi önkormányzat. A testület döntése értelmében a Kulturális, Oktatási, Szociális, Egészségügyi és Sport Bizottságban eddig betöltetlen helyet Dr. Koczor Gábor háziorvos töltheti be januártól.
A testület az alábbi napirendeket tárgyalta meg:
VILLAMOS ENERGIA BESZERZÉS
A Kőszeg Város Önkormányzata és intézményei, valamint közvilágítási villamos energia igényének biztosítása tárgyában kiírt közbeszerzési eljárás nyertesének két év időtartamra a képviselő-testület az ELMŰ-ÉMÁSZ Energiakereskedő Kft-t hirdette ki.
FOGLALKOZTATÁSI HELYZET
Dr. Kapiller Sarolta, járási hivatalvezető tájékoztatójában elhangzott, Kőszegen 3,4 százalékos az álláskeresők aránya, ez az arány az utóbbi években nagyjából állandó. A város és a járás munkaerőpiaci helyzete jónak mondható, a közfoglalkoztatásban nem tudják feltölteni az engedélyezett létszámot. A kőszegi járásban napjainkban valamivel több, mint 400 álláskeresőt tartanak nyilván. A tartós munkanélküliség kockázata az 50 év feletti, legfeljebb általános vagy középiskolai végzettséggel rendelkező munkavállalók esetében a legmagasabb.
KŐSZEG KÜLKAPCSOLATAIRÓL
A város külkapcsolatairól Dr. Mátrai István a Kőszegi Testvérvárosi Egyesület elnöke tartott beszámolót. Az egyesület főleg a Douzelage testvérvárosi körben aktív, tevékenységét pályázatokból finanszírozza. Kőszeg 5 várossal tart fenn hivatalos testvérvárosi kapcsolatot: Vaihingen an der Enz (Németország), Mödling bei Wien (Ausztria), Senj (Horvátország), Szenc és Nyitragerencsér (Szlovákia). Idén Mödlinggel és Vaihingennel is 30 éves jubileumot ünnepeltünk. A Vaihingenből ajándékba kapott létrás tűzoltóautó nagy értéket képvisel. Sok szó esett Kőszeg osztrák kapcsolatairól, melyekben a határon átnyúló Írottkő Natúrpark melett a sport (teniszezőink és síugróink), valamint a művészeti csoportok (Kőszegi Művészeti Egyesület, Kőszegi Vonósok) is nagy szerepet játszanak. Fontos lehetőségek rejlenek még a turisztikai és gazdasági együttműködésekben.
TÁJÉKOZTATÓ A FORGALMI RENDDEL KAPCSOLATOS DÖNTÉSEKRŐL
A város döntött szegély kialakításával mintegy 40 méteres szakaszon parkolókat alakított ki az Erdő utcától az Árpád tér felé, miközben a közlekedési sáv kiszélesedett. A Temető utcában korlátozták a parkolást, a temető középső bejáratánál tábla jelzi a hátsó bejáratnál kialakított várakozó helyeket. Több utcában eltűnt sebességkorlátozó táblákat kellett pótolni. Forgalomtechnikai tükröket telepítettek a Meskó – Bajcsy utca kereszteződésben, a Rohonci utca Gyöp utcával szembeni részén, a Felső körúton a Bertalan Erzsébet utcával szemben, valamint a Kossuth utcában, a Szűk közből történő könnyebb kihajtást megkönnyítve. Folyamatos azon táblák cseréje, melyek az idő múlásával rongálódnak, vagy fakulnak. A játszóterek környezetében a dohányzást tiltó táblákat raknak ki. Újonnan elnevezett, illetve hiányzó utcanév táblákat is kihelyeztek. A Gábor Áron utcára is kiterjesztették a város több utcájában létező, 20 tonnás súlykorlátozást.
ELVETETTÉK A HITELFELVÉTELT
Az önkormányzat áprilisban döntött az Egészségháztól délre eső lakóterület közművesítését lehetővé tevő hitelfelvétel előkészítéséről. Az építőipar jelentős áremelkedésére, a lakótelkek értékesítésének kockázatára, illetve a fejlesztéssel járó jelentős hivatali feladatokra hivatkozva Básthy Béla polgármester javasolta, hogy az önkormányzat álljon el hitelfelvételi szándékától. A testület egyhangú szavazással visszavonta áprilisi határozatát.
A HÁZIORVOSI ELLÁTÁSRÓL
Meghosszabbította testület a 3-as számú körzet háziorvosi ellátására vonatkozó helyettesítési szerződést, a feladatot továbbra is dr. Nedeneczky Veronika, dr. Prugberger János és dr. Pusztai Gergő végzi, 2020 június 30-ig. Básthy Béla polgármester beszámolt arról, hogy várhatóan hamarosan egy fiatal doktornővel köt helyettesítési szerződést a város, így enyhülhetnek az orvosok terhei, sőt Kőszegfalván is újra lehet rendelés.
INTÉZMÉNYVEZETŐ-HELYETTES A KÖZPONTI ÓVODÁBAN
Az intézményben a gyermeklétszám alapján szükséges még egy óvodavezető-helyettes kinevezése, különösen mivel az intézményhez bölcsőde is tartozik. A meglévő munkatárs kinevezése a város költségvetésében éves szinten mintegy 472 ezer forintos többletkiadást jelent.
MUNKASZOLGÁLATOS EMLÉKÚT
A HM Hadtörténeti Intézet, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és Kőszeg Város Önkormányzata együttműködésében munkaszolgálatos emlékút létesül a 87-es főút melletti emlékhelytől a Guba-hegyi tömegsírokig. Az önkormányzat mintegy 1,2 millió forint ráfordítással egy 90 méter hosszúságú járdaszakasz megépítését vállalta az emlékhelytől a tömegsírokhoz vezető útig (Kórház utca folytatása).
PÉNZÜGYI ÁTCSOPORTOSÍTÁS A VÁRBAN
Támogatta a testület Pócza Zoltán igazgató kérelmét, így a Jurisics-vár Művelődési Központ 2019. évi megtakarításaiból fedezheti a meghosszabbított TOP CLLD pályázat menedzsmentjének bérét a 2020. évben.
RENDEZVÉNYNAPTÁR
Már most több mint 150 rendezvény szerepel a város 2020. évi rendezvénynaptárában. A naptárhoz a város önkormányzata, intézményei, egyesületei, valamint az egyházak is bőséggel nyújtottak be időpontokat. A rendezvénynaptár az év során tovább bővül, és fontos segítséget nyújt a további rendezvények tervezéséhez, az időpont ütközések lehetőség szerinti elkerüléséhez. A naptárt a Művelődési Központ kezeli.
FELNŐTT BOKSZ BAJNOKOK A VÁROSHÁZÁN
Kőszeg Város Polgármesterének Elismerő Oklevelét vette át a testületi-ülésen Hámori Luca és Hámori Ádám, Kőszeg újdonsült felnőtt ökölvívó bajnokai. Varsányi Áron edző köszönetet mondott a testületnek az egyesületnek nyújtott támogatásért, és a Hámori Ádám olimpiai felkészülésére augusztusban megítélt havi 100ezer forintos juttatásért.
HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI TÁRSULÁS
A képviselő-testület Básthy Béla polgármestert delegálta a Nyugat-Dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulásba a város és a térség képviseletére. Helyettesítését szükség esetén Lukácsháza polgármestere, Virág János látja el.
MILYEN A VÁROS KÖRNYEZETI ÁLLAPOTA?
A város közterületeinek gondozását a Városüzermeltető Kft végzi. A Fő tér és a belváros napi tisztítását végzik, egyéb területeken hetente van szemétszedés. Tavasztól őszig hetente kétszer, télen egyszer ürítik a hulladékgyűjtőket. A városi rendezvényeken folyamatos a jelenlét. Illegális hulladék lerakás miatt több eljárás indult az utóbbi időben, ezek egy részében a hulladékot elszállították, más esetekben az eljárás ismeretlen tettes miatt megszűnt. A lejárt műszakival rendelkező, vagy rendszám nélküli autók miatt 105 esetben történt felszólítás, ebből 99 autót elszállítottak a gyűjtőhelyre, a fennmaradó esetekben folyamatban van az autók – jogszabály szerinti – elszállíttatása.
A Városüzemeltető Kft. januártól márciusig 1000 darab fát metsz rendszeresen, emellett több mint ezer cserjét gondoznak és évi két alkalommal tízezer palántát ültetnek el. Az intenzíven nyírt füves területek nagysága meghaladja a 17 hektárt, a havonta nyírt terület 22 hektár. Utóbbin több esetben fordul elő, hogy a gondozási munkákat a szabálytalanul parkoló autók teszik lehetetlenné. Gyomirtást és sövény nyírást évente kétszer végeznek a városüzemeltető munkatársai, utóbbit több mint háromezer méteren.
A környezeti állapotok javítása több városi projektnek is célkitűzése. A csapadékvíz-elvezetési pályázatban a Puskapor utcai főgyűjtő vizét a Dózsa György – Auguszt János utcán vezették el a Gyöngyösbe. A második ütemben a Király-völgyi patak szabályozását végzik el és több helyszínen hordalékfogók, nyílt és zárt árkok kialakítását tervezik a Mohás utcában, a Szabóhegyi úton, Kőszegfalván és többek közt a Gábor Áron utcában. A Városmajor fejlesztésének és a CLLD pályázatnak zöldterület-bővítési céljai vannak, a kerékpárút-fejlesztések célja a gépkocsi közlekedés csökkentése. A klíma pályázat és a zártkerti pályázat is környezetvédelmi célokat szolgál.
A kommunális szennyvíz kezelését, gyűjtését a Városüzemeltető Kft végzi egy rendelkezésre álló, kisebb teljesítményű géppel. Évről évre jelentős javulás tapasztalható a lakosság részéről a szennyvíz elszállíttatásában. A Vízmű utca szennyvíz és ivóvíz hálózat fejlesztése munkái novemberben fejeződött be. A jövőben a szennyvízszállítás színvonalának javítása érdekében egy nagyobb teljesítményű gép beszerzése válik szükségessé.
A város ivóvízellátása 95 százalékban megoldott. A VASIVÍZ Zrt. 2019-ben rekonstrukciós munkákat végzett a Gábor Áron, Forintos Mátyás, Meskó, Sziget és Auguszt János utcákban.