Döntöttek a képviselők

Egyebek mellett a helyi adókról, önkormányzati tanácsadóról, költségvetési módosításról, az önkormányzati lakások bérleti díjáról, a Települési Értéktár beszámolójáról, a birkózó csarnok létesítésére vonatkozó megállapodásról, új kisbusz vásárlásáról és elővásárlási jogról is döntöttek a kőszegi képviselő-testület tagjai november 28-i ülésükön.

Döntöttek a képviselők

Egyebek mellett a helyi adókról, önkormányzati tanácsadóról, költségvetési módosításról, az önkormányzati lakások bérleti díjáról, a Települési Értéktár beszámolójáról, a birkózó csarnok létesítésére vonatkozó megállapodásról, új kisbusz vásárlásáról és elővásárlási jogról is döntöttek a kőszegi képviselő-testület tagjai november 28-i ülésükön.

Elfogadták a költségvetési beszámolót
Elfogadta a Képviselő-testület a költségvetés harmadik negyedévi módosítását. A bevételek és a kiadások főösszege a februárban elfogadotthoz képest egyaránt jelentősen nőtt. Ez tartalmazza a működési kiadások állami támogatásának 50 milliós emelkedését éppúgy, mint a minmálbér és garantált bérminimum emelés miatti támogatást, 33 millió forintot. A városi fejlesztési pályázatok év közben érkezett nemzeti forráskiegészítése nagyjából 500 millió forintot tett ki.

Elfogadták a 2020. évi helyi adómértékeket
Elfogadta a testület a 2020. évi helyi adókat szabályozó rendeletet. A kereskedelmi egységek építményadója a 200 m2 alatti alapterületükre vetítve 350-ről 500 forintra, a 200 m2 feletti területük vonatkozásában 1000 forintról 1200 forintra emelkedett négyzetméterenként. (A törvény szerint kiszabható maximális adó 1951 Ft/m2.)
A magánszemélyek kommunális adójának 2020. évi mértékét Kiss Zoltán képviselő módosító javaslatára lakásonként 12ezer forintban határozta meg a testület. Ezt az adónemet még 2013-ban évi 11ezerről 9ezer forintra csökkentették, és a javaslat szerint mértéke 2020-tól 14ezer forintra emelkedett volna. (A törvény szerint maximálisan kivethető adó e téren 30ezer Ft) Az emeléssel együtt Básthy Béla jelentős kedvezményekre is javaslatot tett a legalacsonyabb jövedelmű háztartások részére, tekintettel a jelentős jövedelmi különbségekre. Az adómérték előterjesztettnél alacsonyabb emelése miatt a kedvezményekre vonatkozó javaslatát később visszavonta a polgármester.
A garázsok után fizetendő kommunális adó mértéke 2020-ban 6000 forintról 7500 forintra emelkedik garázsonként (itt is 30ezer a maximálisan kiszabható összeg).

Változnak a városi lakások bérleti díjai
Döntött a testület az önkormányzati lakások 2020. évi bérleti díjairól. A városi tulajdonú lakások száma 300 alá csökkent, de más városokhoz viszonyítva ez a szám is magas. A bérleti díjakból évente csak néhány lakást lehet felújítani, így a lakások állapota folyamatosan romlik. A bérleti díjakat a testület az összkomfortos (700/900/1200Ft/m2) és komfortos lakások (550/800/1000Ft/m2 gázkonvektoros, ill. 400/650/900Ft/m2 gázkonvektor nélküli) esetében közelítette a piaci árhoz, de még mindig a piaci árak alatt állapította meg. (Az árak a szociális/költségelvű/piaci bérbeadás árai.) Félkomfortos lakásokat 250 Ft, komfort nélkülieket pedig 150 Ft négyzetméter áron ad bérbe az önkormányzat, kizárólag szociális alapon.

Szinten tartják a hivatali jövedelmeket
Az Önkormányzati Hivatali munkatársainak megtartása érdekében a Képviselő-testület a hivatali dolgozók illetményalapját a 2020. évre a törvényben garantált 38.650 Ft helyett a 2019. évben meghatározottal azonos mértékben, 46.380,- Ft-ban állapította meg.

Nem szavazták meg az önkormányzati tanácsadói státuszt
Básthy Béla polgármester önkormányzati tanácsadói munkakör létrehozására tett javaslatot. Hangsúlyozta, hogy míg ő az előző ciklusban főállásban segíthette a munkát, addig Terplán Zoltán társadalmi megbízatásban, főállása mellett látja el alpolgármesteri feladatait. A tanácsadó kinevezése csökkenthetné a polgármester terhelését, javadalmazása az alpolgármesterével együtt sem haladná meg jelentősen a főállású alpolgármester eddigi jövedelmét. Az előterjesztést a testület nem szavazta meg.

Sikeres évet zárt a Kőszegi Települési Értéktár
Révész József múzeumigazgató beszámolójában ismertette a Kőszegi Települési Értéktár Testület 2019. évi tevékenységét és eredményeit. Pályázati forrásból megvalósult a „Kőszeg értékei 2019” című kötet előkészítése és kiadása, illetve a Hungarikum Bizottság a Szőlő Jövésnek Ünnepét és a Szőlő Jövésnek Könyvét „A Kőszegi Szőlő Jövés Ünnepe” megnevezéssel felvette a Magyar Értéktárba.

Stratégiai és ellenőrzési tervek elfogadása
A Képviselő-testület elfogadta a Kőszegi Városi Múzeum középtávú stratégiai tervét valamint a Közös Önkormányzati Hivatal és intézményei 2020-2023. évi stratégiai ellenőrzési tervét és 2020. évi belső ellenőrzési tervét.

Megállapodás a Kőszegi Triatlon és Úszó Klubbal
Básthy Béla polgármester javaslatára a Képviselő-testület feladatátvállalási megállapodás megkötéséről döntött a Kőszegi Triatlon és Úszó Klubbal a helyi sportfeladatok ellátása és az Egyesület hosszú távú működőképességének biztosítása érdekében. Az Egyesület így feladatellátásához a jövőben költségvetési támogatásban részesülhet.

Új kisbuszt vásárol a Gondozási Központ
A Képviselő-testület hozzájárult, hogy a Kőszegi Szociális Gondozási Központnál a Gyermekjóléti szolgálat, központ és segítő szolgálat feladatellátás során tartósan betöltetlen dolgozói létszám miatt keletkezett megtakarítását a Pénzügyminisztérium forrásfelhasználási levele alapján, 8 500 000 forintot egy új kisbusz vásárlására fordítsa. Ugyancsak támogatta a testület a Központi Óvoda és Bölcsőde „udvari munkás és kertész” munkakör besorolás használatára vonatkozó kérelmét.

Delegálás a Vasivíz Zrt-be
A Vasivíz Zrt.-ben Kőszeg Város Önkormányzata 3,6 százalékos tulajdonnal rendelkezik, így annak Igazgatóságába önállóan, míg Felügyelő Bizottságába Csepreg városával együttesen egy-egy főt delegálhat. Eddigi delegáltjait a Képviselő-testület most visszahívta, és Básthy Béla polgármester javaslatára az Igazgatóságba Huber Lászlót, míg a Felügyelő Bizottságba Csepreg javaslatát támogatva Horváth Zoltánt, Csepreg polgármesterét delegálta.

Új birkózó csarnok épülhet
Elfogadta a Képviselő-testület a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt., valamint Kőszeg Város Önkormányzata és a Kőszegi Sportegyesület közötti együttműködési megállapodást, melynek célja egy új birkózó csarnok megépítése a Petőfi tér 37. szám alatti ingatlanon. A beruházáshoz az Emberi Erőforrások Minisztériuma 50 millió, míg Kőszeg város 3,5 millió forintos támogatást biztosít, és a felek közös erőfeszítéseket tesznek a további szükséges forrás megszerzése érdekében.

Nem élt elővásárlási jogával a város
Rövid vita után lemondott egy kőszegi telekértékesítés kapcsán fennálló elővásárlási jogáról a város önkormányzata. A vitában elhangzott, hogy bár a telket kedvező áron értékesítik, a városnak nincs szabad forrása a vásárlásra, illetve a telek megközelítésére szolgáló út a gyakorlatban nem létezik, így hasznosítása kétséges, míg gondozása költséges lehet. Ráadásul a vevő folyamatos fejlesztéseket hajt végre Kőszegen, így szándéka támogatandó.