Adventre készülődve

Kőszegen, az iskolavárosban volt egy iskola, ami már 14 éve nincs. A Gyöngyös-patak partján 1913-ban nyílt MÁV Árvaház növendékeit tanította 1953-tól. A 20. század végi oktatáspolitikai döntések, a fenntartói pénztelenség (önkormányzat) tagiskolává minősítette, majd megszüntette, be akarta olvasztani a városi iskolákba.

Adventre készülődve
Kőszegen, az iskolavárosban volt egy iskola, ami már 14 éve nincs. A Gyöngyös-patak partján 1913-ban nyílt MÁV Árvaház növendékeit tanította 1953-tól. A 20. század végi oktatáspolitikai döntések, a fenntartói pénztelenség (önkormányzat) tagiskolává minősítette, majd megszüntette, be akarta olvasztani a városi iskolákba. 1998-ban a „Vasút a gyermekekért”Alapítvány megalapította saját iskoláját, átvette a tantestületet. A pedagógusokat és technikai dolgozókat -az iskolájuk végleges megszűnését követően, nyugdíjasaival együtt -a 2005-ben megszűnt MÁV Alapítványi Iskola – „fogadta örökbe.” Mióta az sincs, ebben, a korábbi családi körben jönnek össze, megmártózni az emlékeikben. Advent közeledtén minden évben összejönnek az egykori Landler Jenő,- későbbi nevén Herman Ottó Általános Iskola- tantestületének tagjai. Most már tizenegyedik alkalommal készülődtek a viszontlátás örömére. Volt igazgatójuk, Pochán Ferenc szervezi a batyus összejövetelt. Aki egészségénél fogva tud jönni, mindig jelen van. Korábbi igazgatójuk Döbrősy József most hiányzik a képről, előző napon kisebb baleset érte. Nem tudott jönni Sírhuber Imréné és Bodor Sándorné sem. Remélik, hogy jövőre teljes létszámban lehetnek újra együtt. Pochán Ferenc egyben tartja a kis lelkes csapatot, akik alig várják, hogy ismét megölelhessék egymást, megmártózhassanak az emlékekben, felidézhessék a „nagy időket”. Ami szomorúvá tette a mostani találkozót, előtte napokban hunyt el Kákossy Endréné, a halk szavú, kedves kolléganőjük.

A képen balról Kiss János egykori MÁV alapítványi intézeti igazgató, File László testnevelőtanár, Szendiné Kovács Katalin magyartanár, Rákosi Györgyné magyartanár, Varga Zoltánné matek-fizika tanár, Rónay Gábor földrajz-biológia tanár, Horváth Istvánné tanítónő , a 94 éves Surányi Imréné igazgatóhelyettes és egykori igazgatójuk Pochán Ferenc, a házigazda és főszervező.
KJ